Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. február 21. 10:42 Állam, Élet

Tízezerből összesen 620 bulinegyed-lakó szavazott a korlátlan bulinegyedre

A vasárnapi bulinegyedes népszavazás egyik furcsasága volt, hogy nem a problémákkal érintett Belső-Erzsébetvárosban írták ki, hanem az egész VII. kerületben. Ezért eleve csoda lett volna, ha érvényes lesz népszavazás, nem is lett az, viszont érdekes megnézni, hogyan szavaztak a bulinegyedbeli és az azon kívüli lakók.

A szavazókörök részletes adatai alapján arra jutottunk, hogy a Belső-Erzsébetvárosban sem volt meg az érvényesség, hiszen a részvétel csak 22 százalékos volt, viszont a bezárást támogató szavazatok aránya elérte a 76 százalékot.

 

A most érvényben lévő szabályok szerint szavazásra jogosult választópolgárok felének ugyanazt a döntést kell meghoznia. Tehát háromszor ennyi bezárás melletti igen szavazat, vagy kilencszer ennyi nem szavazat kellett volna, most ugyanis az összes szavazásra jogosult 17 százaléka szavazott a bezárás, 6 százalék a be nem zárás mellett. Ez szám szerint azt jelenti, hogy a tízezerből mindössze 620 bulinegyed-lakó szavazott a mostani nyitvatartásra.

A VII. kerületiek kevesebb, mint negyede lakik a Belső-Erzsébetvárosban, a körúton túliak adják a lakosság háromnegyedét. Ők természetesen sokkal kevesebben mentek el szavazni, mindössze 13 százalék volt a részvétel. Az sem lehet meglepetés, hogy az ő körükben alacsonyabb, 61 százalék volt a bezáráspártiak aránya – hiszen ha valaki az érintett utcákon kívül lakik, akkor nagyobb valószínűséggel tapasztalja csak a pozitív oldalát a bulinegyednek.

Kocsmák nyitvatartásáról egyébként valószínűleg még nem tartottak népszavazást Magyarországon, és az erzsébetvárosi próbálkozás már az elejétől problémás volt. Első hallásra igazságosnak tűnik, hogy döntsenek a lakók, de ez nem egy olyan kérdés, amit többségi elven rendezni lehetne. Ha a lakók csak egy kisebb részének válik elviselhetetlenné az élete, akkor is tennie kellene valamit az önkormányzatnak. Az már más kérdés, hogy milyen formában, és itt természetesen nem csak az összes szórakozóhely kötelező éjfélkor történő bezárása jöhet szóba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyáltalán nem biztos, hogy csődbe menne a bulinegyed az éjféli zárórávalMég az is lehet, hogy emelkedne az árbevétel, ha az európai bulizók alsó rétegei helyett igényesebb vendégekre állnának át.

A VII. kerület önkormányzata azonban leginkább semmit nem lépett, népszavazás érvénytelenségére hivatkozva pedig akár engedhet is a kocsmalobbinak. A népszavazás ebből a szempontból matematikailag ügyes húzás volt: ha minden belső-erzsébetvárosi elment volna a bezárás mellett voksolni, akkor is biztosan érvénytelen lett volna, hiszen csak a lakosok 26 százalékát adják. A húszezer bezáráspárti szavazat elérése már csak azért is irreális volt, mert például Vattamány Zsolt 7089 szavazattal lehetett polgármester.

Állam Élet bulinegyed erzsébvetváros népszavazás Olvasson tovább a kategóriában

Állam

2018. március 18. 07:27 Állam

Fél évvel a vizes vb vége után nőtt a szervező cég létszáma

Korábban miniszteri utasítás miatt nem lehetett meghosszabbítani a lejáró szerződéseket, mégis félszázan dolgoznak még most a Bp2017 Nonprofit Kft-nél.

2018. március 16. 07:21 Állam, Pénz

Hatalmasat kaszálnak az ingyenhitellel az egy nap alatt lefuttatott uniós pályázat nyertesei

Ugyanabban a vidéki bankfiókban adták be a 12 milliárd forintos titokzatos pályázatra a jelentkezéseket.

2018. március 15. 06:53 Állam

Nőhiánytól szenved a magyar parlament

Legalábbis, ha körbenézünk Európában. Sehol sincs ilyen kevés nő a törvényhozásban és a kormányban.

Fontos

2018. március 18. 14:05 Világ

Putyinnak a választások után is fontosabb lesz a külpolitikai keménykedés, mint a gazdasági növekedés

Az orosz elnök tudja, hogy a gazdasági sikerek csak erősítenék a középosztályt, sőt, az elit is kevésbé lenne neki alárendelt. Ezért nem érdekelt abban, hogy az ország gazdagodjon.

2018. március 14. 11:37 Állam

Magyar cégek építenek meg egy mongol üzemet az Eximbank hatmilliárdos hiteléből

A beruházásban részt vevő magyar vállalatokat Mongólia választja ki a magyar kormány javaslatai közül.

2018. március 14. 06:55 Állam

Az E.On-é lesz az Elmű és az Émász, végleg kicsavarhatják az állam kezéből az áramszektort

A német óriáscégek lepaktáltak egymással, 2,1 millió magyar áramfogyasztót érint az ügy.