Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 14. 11:37 Állam

Magyar cégek építenek meg egy mongol üzemet az Eximbank hatmilliárdos hiteléből

2010 januárjában kisebb botrányt kavart, amikor kiderült, hogy Veres János keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos két millió forint közpénzért titkárságvezetőjével, Dobolyi Alexandrával utazott Mongóliába tárgyalni, akivel később összeházasodott.

A Bajnai-kormány többek között azzal indokolta az út szükségességét, hogy Veres egy Mongóliában működő biokombinátról tárgyalt. Veres meg is állapodott a mongol kormánnyal arról, hogy Magyarország 25 millió dollár segélykölcsönnel*Ilyet általában kevésbé fejlett országok kapnak kedvező kamattal. Ebben az esetben kamatmentes hitelről állapodtak meg. támogatja a biokombinát felújítását. Nyolc évvel a megállapodás után most úgy tűnik, hogy a beruházás megvalósul, megtestesítve egy pártokon átívelő ügyet.

Montsame mongol állami hírügynökség szerint hétfőn találkozott egymással Batjargal Batzorig mongol könnyűipari miniszter Magyarország mongóliai nagykövetével, Gálosfai Mihállyal. Arról állapodtak meg, hogy a felújítás mellett idén belevágnak egy új üzemépület felépítésébe. A hírügynökség szerint a projekt kivitelezőit olyan magyar cégek közül választják ki, amelyeket a magyar kormány jelöl a munkára.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is azt közölte velünk, hogy a mongol fél kizárólagos joga lesz a vállalkozások kiválasztása. A KKM szerint a kivitelezést legalább 50 százalékban magyar cégeknek kell végrehajtaniuk, de az nem derül ki a válaszukból, hogy a mongolok mi alapján választják ki ezeket a magyar cégeket.

A songinói biokombinátot részben magyar szakemberek építették a hatvanas-hetvenes években. A biokombinátban főleg állatok számára készítenek védőoltásokat, emiatt nagyon fontos szerepe van a mongol gazdaságban. A hárommillió lakosú országban mintegy 55 millió háziállat él, az állattenyésztés a mai napig az egyik legfontosabb szektor Mongóliában.

A hetvenes években a biokombinát mellett több nagyberuházás valósult meg magyar közreműködéssel Mongóliában, például egy ulánbátori ruhagyár vagy egy vágóhíd és húskombinát az ország északi határánál.

A Bajnai-kormány 2010-es döntése után évekig nem jelent meg hír arról, hogy mi történt a magyar szerepvállalással. Az Orbán-kormány aztán 2015-ben újranyitotta az ulánbátori magyar nagykövetséget, majd egy évvel később bejelentette, hogy az Eximbankon keresztül Magyarország 25 millió dolláros (6 milliárd forintos) segélyhitelt nyújt Mongólia számára a biokombinát felújítására.

Szijjártó Péter és Lundeg Pürevszüren, a mongol elnök külügyi főtanácsadója Budapesten, 2017-ben.

A KKM a hétfői egyezségről azt írta még, hogy az új üzemépület kialakítása mellett abban is megállapodtak, hogy Magyarország általános képzést nyújt mongol szakemberek számára a védőoltásokkal kapcsolatban. A mongol hírügynökség szerint az új üzemépület építése idén júniusban kezdődhet, emiatt a tárgyaló mongol miniszter kiemelte, fontos, hogy magyar kormány időben jelölje ki az általa ajánlott kivitelező vállalkozásokat.

Az Index két éve részletes cikket közölt a mongóliaihoz hasonló segélyhitelekről. A cikk szerint abban az időszakban Tombor Bálint, a Habony Árpád hitelezőjeként elhíresült Tombor András testvére foglalkozott a segélyhitelezési programmal az Eximbanknál. Ennek keretén belül Mongólia mellett Vietnámnak 60 millió eurót (18 milliárd forintot) ajánlott fel az Eximbank egy onkológiai kórház felépítéséhez, Laosznak pedig 30 millió dollárt (7,5 milliárd forintot) egy több elemből álló új élelmiszer-biztonsági rendszer kiépítésére.

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Torontáli Zoltán
2018. június 22. 06:52 Állam, Élet

A magánbiztosítói piac lenyúlására készülhet a kormány, hogy egyeseknek rendbe tegye az egészségügyet

Az utóbbi években élénk magánegészségügyi piac alakult ki a biztosítók adómentessége miatt. Ennek most vége, de az állam befurakodhat, és az állampolgárok egy része továbbra is mehet a magánrendelőkbe.

Jandó Zoltán
2018. június 21. 18:59 Állam

Monopolizálódott az állami kommunikáció, 75 milliárd mehet egy emberhez

A három kormányközeli ügynökségből egy maradt. Egyszereplős "piac" jött létre, ahol úgy áraz az egyetlen talpon maradt cég, ahogy csak akar.

Rigó Anita
2018. június 20. 10:00 Állam

Megszünteti a legtöbb cafeteria-elemet a kormány

Emellett csökken a munkáltatók által fizetendő szocho, és átalakul annak kedvezményrendszere is.

Fontos

Fabók Bálint
2018. június 23. 13:55 Piac

Ahogy több pénzük lett, rögtön lerohanták a magyarok a gyorséttermeket

Nemrég még nullaszaldó körüliek voltak a nagy gyorsétteremláncok, de tavaly hatalmasat nőtt a bevételük, és több milliárd forint nyereséget termeltek.

Hajdu Miklós
2018. június 22. 15:39 Piac, Világ

Magyarországot is lehúzhatja a nehéz helyzetbe kerülő német feldolgozóipar

Trump külkereskedelmi csatározása nem marad következmények nélkül, a tavaly még egyre javuló helyzetű német feldolgozóipart már le is rántotta.

Fabók Bálint
2018. június 21. 17:17 Világ

A dollár döntheti meg a legnehezebb választására készülő Erdogan hatalmát

Hiába ért el óriási sikereket a gazdaságban az autoriter hatalmat kiépítő Erdogan, a gazdaság válságjelei miatt pártja elveszítheti parlamenti többségét.