Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. március 22. 14:45 Állam

Lehet, hogy nem is kéne ennyire boldogtalannak látnunk a többi magyart

Vajon miért gondolják azt a világ összes országában a többiekről, hogy sokkal boldogtalanabbak, mint ahányan valójában? A kérdést az Our World in Data veti fel, és ugyan egyértelmű választ nem ad a kérdésre, de magyar szempontból annál meglepőbb adatokat mutatnak be. A magyarok pesszimizmusa és általános életundora közmondásos, de még ennek tudatában is feltűnő a felmérésből kirajzolódó minta.

A következő ábra egy IPSOS-felmérés kétféle válaszát mutatja egyszerre egy negyven országra kiterjedő felmérésben:

  • hányan mondják azt egy adott országban, hogy ők maguk boldogok vagy nagyon boldogok, és
  • mit tippelnek arra, hogy az előbbi válaszból milyen százalékos eredmény jön ki az országukban. Tehát mi a becslésük az országuk általános boldogságára.
 

Ha az emberek pontosan tippelnék a többiek boldogságát, akkor minden pötty egy bal alsó sarokról a jobb felső sarok felé vezető vonalon helyezkedne el. Csakhogy az összes országot szimbolizáló pont ez alatt van, tehát minden országban pesszimisták: az gondolják, hogy kevesebben boldogok, mint ahányan ezt saját magukról állítják.

Nagyjából az összes ország pontjai egy gócba sűrűsödnek, kivéve a kirívióan boldogtalan, és a többieket annál is boldogtalanabbnak tartó Magyarországot.

A magyarok 69 százaléka állította magáról azt, hogy boldog vagy vagyon boldog, viszont átlagosan azt gondolták, hogy az országban csak az emberek 22 százaléka állítja majd ezt magáról. Ez egy jelentős, 47 százalékpontos eltérés, lényegesen csak Hongkongban (61 százalékpont) és Dél-Koreában (66 százalékpont) lőtték be ezt rosszabbul a válaszolók.

A szisztematikus eltérésekre az lehet az egyik magyarázat az Our World in Data szerint, hogy az válaszadók nem mondanak igazat, amikor a saját, egyéni boldogságukról kérdezik őket. Ezért pontosabb mutatót ad, ha arról kérdezik őket, hogy az országban általánosan milyen boldogsági szintet érzékelnek. Azzal is lehet magyarázni a jelenséget, hogy az emberek bizalmatlanok, egyszerűen nem bíznak meg a többiekben, ezért negatívabb véleménnyel vannak róluk.

Az Eurostat 2013-as részletesebb felmérése szerint egyébként az élettel való elégedettség a pénzügyi helyzettel van a legszorosabb összefüggésben. Az ábrából az is látszik, hogy ha Bulgáriát rátették volna a fenti ábrára, akkor Magyarország mégsem lenne olyan magányos a boldogtalan sarokban.

 

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Bucsky Péter
2018. június 25. 06:55 Állam

40 millió egy kétszobás külvárosi panelért? Prágában már itt tart a piac, és ez baj

Most már drágább egy lakás Csehországban, mint Spanyolországban. Az emberek önrész nélkül, hitelből veszik a lakásokat, a bankok túl lazák voltak - nem biztos, hogy ennek jó vége lesz.

Torontáli Zoltán
2018. június 22. 06:52 Állam, Élet

A magánbiztosítói piac lenyúlására készülhet a kormány, hogy egyeseknek rendbe tegye az egészségügyet

Az utóbbi években élénk magánegészségügyi piac alakult ki a biztosítók adómentessége miatt. Ennek most vége, de az állam befurakodhat, és az állampolgárok egy része továbbra is mehet a magánrendelőkbe.

Jandó Zoltán
2018. június 21. 18:59 Állam

Monopolizálódott az állami kommunikáció, 75 milliárd mehet egy emberhez

A három kormányközeli ügynökségből egy maradt. Egyszereplős "piac" jött létre, ahol úgy áraz az egyetlen talpon maradt cég, ahogy csak akar.

Fontos

Fabók Bálint
2018. június 23. 13:55 Piac

Ahogy több pénzük lett, rögtön lerohanták a magyarok a gyorséttermeket

Nemrég még nullaszaldó körüliek voltak a nagy gyorsétteremláncok, de tavaly hatalmasat nőtt a bevételük, és több milliárd forint nyereséget termeltek.

Hajdu Miklós
2018. június 22. 15:39 Piac, Világ

Magyarországot is lehúzhatja a nehéz helyzetbe kerülő német feldolgozóipar

Trump külkereskedelmi csatározása nem marad következmények nélkül, a tavaly még egyre javuló helyzetű német feldolgozóipart már le is rántotta.

Fabók Bálint
2018. június 21. 17:17 Világ

A dollár döntheti meg a legnehezebb választására készülő Erdogan hatalmát

Hiába ért el óriási sikereket a gazdaságban az autoriter hatalmat kiépítő Erdogan, a gazdaság válságjelei miatt pártja elveszítheti parlamenti többségét.