Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. március 22. 14:45 Állam

Lehet, hogy nem is kéne ennyire boldogtalannak látnunk a többi magyart

Vajon miért gondolják azt a világ összes országában a többiekről, hogy sokkal boldogtalanabbak, mint ahányan valójában? A kérdést az Our World in Data veti fel, és ugyan egyértelmű választ nem ad a kérdésre, de magyar szempontból annál meglepőbb adatokat mutatnak be. A magyarok pesszimizmusa és általános életundora közmondásos, de még ennek tudatában is feltűnő a felmérésből kirajzolódó minta.

A következő ábra egy IPSOS-felmérés kétféle válaszát mutatja egyszerre egy negyven országra kiterjedő felmérésben:

  • hányan mondják azt egy adott országban, hogy ők maguk boldogok vagy nagyon boldogok, és
  • mit tippelnek arra, hogy az előbbi válaszból milyen százalékos eredmény jön ki az országukban. Tehát mi a becslésük az országuk általános boldogságára.
 

Ha az emberek pontosan tippelnék a többiek boldogságát, akkor minden pötty egy bal alsó sarokról a jobb felső sarok felé vezető vonalon helyezkedne el. Csakhogy az összes országot szimbolizáló pont ez alatt van, tehát minden országban pesszimisták: az gondolják, hogy kevesebben boldogok, mint ahányan ezt saját magukról állítják.

Nagyjából az összes ország pontjai egy gócba sűrűsödnek, kivéve a kirívióan boldogtalan, és a többieket annál is boldogtalanabbnak tartó Magyarországot.

A magyarok 69 százaléka állította magáról azt, hogy boldog vagy vagyon boldog, viszont átlagosan azt gondolták, hogy az országban csak az emberek 22 százaléka állítja majd ezt magáról. Ez egy jelentős, 47 százalékpontos eltérés, lényegesen csak Hongkongban (61 százalékpont) és Dél-Koreában (66 százalékpont) lőtték be ezt rosszabbul a válaszolók.

A szisztematikus eltérésekre az lehet az egyik magyarázat az Our World in Data szerint, hogy az válaszadók nem mondanak igazat, amikor a saját, egyéni boldogságukról kérdezik őket. Ezért pontosabb mutatót ad, ha arról kérdezik őket, hogy az országban általánosan milyen boldogsági szintet érzékelnek. Azzal is lehet magyarázni a jelenséget, hogy az emberek bizalmatlanok, egyszerűen nem bíznak meg a többiekben, ezért negatívabb véleménnyel vannak róluk.

Az Eurostat 2013-as részletesebb felmérése szerint egyébként az élettel való elégedettség a pénzügyi helyzettel van a legszorosabb összefüggésben. Az ábrából az is látszik, hogy ha Bulgáriát rátették volna a fenti ábrára, akkor Magyarország mégsem lenne olyan magányos a boldogtalan sarokban.

 

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Torontáli Zoltán
2018. április 23. 13:30 Állam, Piac

Csak két év múlva kell megadni a nyugaton dolgozó magyar munkásnak a nyugati bért

Kompromisszumos megállapodás született az unión belül kiküldött munkavállalók bérrendezésére.

Wiedemann Tamás
2018. április 23. 12:03 Állam, Pénz

Az uniós pénzekkel tarthatja sakkban a magyar kormányt az EU

Brüsszel az uniós támogatási rendszer átalakításával növelné befolyását az olyan renitens tagállamokban, mint Magyarország és Lengyelország.

Hajdu Miklós
2018. április 23. 06:55 Állam

Minden egy helyen arról, volt-e csalás a választáson, és miért nyert ennyire a Fidesz

Egy cikkben összegezzük a választásokról szóló adatelemzéseink legfontosabb eredményeit.

Fontos

Hajdu Miklós
2018. április 22. 15:30 Állam, Élet

Elvégeztük a választási iroda munkáját, közzé tesszük az adatokat

Létrehoztuk GitHub fiókunkat, ahonnan elérhetőek lesznek az adatelemzéseinkhez használt adatbázisok és háttéranyagok.

Hajdu Miklós
2018. április 22. 07:40 Állam

Mélyebbre ástunk a Fidesz sikerében és ezt találtuk

Megnéztük egyszerre több társadalmi és gazdasági mutató kapcsolatát a Fidesz sikerével, és a legfontosabb összefüggést az iskolai végzettséggel láttuk.

Wiedemann Tamás
2018. április 20. 14:19 Állam, Pénz

Schmidt Mária megmutatta, hogyan lehet kicselezni egy kormányrendeletet

A karácsonyi szünetben sebtében hozott kormányrendelet alkalmat adhat az ingatlanos trükközésre.