Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. április 26. 17:50 Állam, Pénz

Ne tartsd vissza a lélegzeted, ha az egyszámjegyű SZJA-kulcsra vársz

Nem mostanában került elő először, hogy egyszámjegyűre – azaz 9 százalékra – csökkentsék a jelenleg egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót, a kormány legkésőbb 2013 óta folyamatosan lebegteti ezt. Az áprilisi választások előtt Varga Mihály újra bedobta a témát, és a kormányközeli Figyelő múlt heti belső információi szerint a negyedik Orbán-kormány valóban meglépheti az adómérséklést stabil, 3-4 százalékos éves gazdasági növekedés mellett. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy ennek mekkora a realitása a legújabb gazdasági előrejelzések szerint.

Idén a becslések szerint még bőven 3 százalék fölött marad a GDP-növekedés üteme, sőt, inkább 4 százalék alakul majd a mutató. Azonban a növekedés lassul, tehát bár fennmarad, de egyre kisebb mértékű lesz. 2019-ben a becslések átlaga szerint már csak 3,3 százalék, 2020-ban pedig, ha az NGM kiugróan optimistának tűnő becslését*Érdemes megfigyelni, hogy minden évre vonatkozóan az NGM adta a legbizakodóbb becslést. nem vesszük figyelembe, 3 százalék alatti növekedést várhatunk, de ha számításba vesszük, akkor is épp 3 százalék a prognózisok átlaga.

 


Ne feledkezzünk meg arról, hogy az időben egyre inkább előremutató becslések egyúttal bizonytalanabbá is válnak – ez abból is látszik, hogy két éven túlmutató prognózist már csak az intézmények töredéke állít fel. Mindenesetre a növekedési ütemek lassulására utaló tendencia egyértelműen látszik.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy mik a várakozások Németországgal kapcsolatban. Ha Magyarország fő külkereskedelmi partnerénél élénkülő növekedés van, akkor az közvetve a magyar gazdaságot is felpörgethetné, de sajnos azt láthatjuk, hogy a németeknél is lassulás várható – persze ezt nyilván a magyar előrejelzések megtételekor is figyelembe vették a közgazdászok.

 

Tehát annak ellenére, hogy hosszú ideje rendkívül kedvező a magyarországi üzleti klíma (lásd a vállalatok üzleti kilátásait mérő Beszerzési Menedzser Indexet vagy a GVI és a GKI konjunktúravizsgálatait), az előrejelzések alapján nem úgy tűnik, hogy megvalósítható lenne az SZJA csökkentés. Nyilván nem véletlenül bánt óvatosan Varga Mihály ezzel a hangzatos felvetéssel a választási kampányban, és az sem véletlenül, hogy csak feltételes módban került be az új kormány gazdaságpolitikájába az adómérséklés, hiszen ezek a becslések már hetek-hónapok óta ismertek.

Állam Pénz adócsökkentés előrejelzés gdp szja Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Fabók Bálint
2018. július 20. 06:45 Állam, Élet

Tovább ömlöttek az állami százmilliók a százezres nézőszámokat blöffölő kamuszínházakhoz

Újonnan alapított, egymással szoros kapcsolatban álló színházak tavaly közel kétmilliárd forint tao-támogatást kaptak, pedig tevékenységük észrevehetetlen.

2018. július 19. 10:55 Állam, Élet

Munkaerőpiac és a mindenben megbújó aszimmetria, avagy győzzön az intolerancia

Bármi is van, általában a legkevésbé toleráns kisebbség akarata győzedelmeskedik. Így lehet ez a vendégmunkások és a migráció ügyében is.

Bucsky Péter
2018. július 19. 07:21 Állam

Milliárdos károkat okozhatott a Red Bull Air Race a budapestieknek

Sehol máshol nem ad milliárdokat az állam önként az őrült zajterhelést okozó rendezvénynek, ami egy hazai sikermárka külföldi konkurensét reklámozza. A hasznot, amit ez Budapestnek hoz, nagyítóval kell keresni.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. július 20. 16:07 Pénz

Megveszi a MOM Parkot az OTP

Tízmilliárdos nagyságrendű ügyletről lehet szó, miközben az ingatlanalapok vagyona már ezer milliárdos nagyságrendű.

Rigó Anita
2018. július 19. 16:40 Világ

Most nagyon fájhat Kínának Trump vámháborúja, de hosszú távon profitálhat belőle

A kínai gazdaság alapból is sok gazdasági kihívással szembesül, erre jött a vámháború. Elsőre az USA lehet felül, de a támadás csak löketet adhat a kínai reformoknak.

2018. július 18. 14:32 Piac

Hivatalosan is indul a nagy Simicska-Nyerges üzlet

Felkerült a versenyhivatal oldalára az az engedélykérelem, amely alapján Simicska Lajos üzleti birodalma Nyerges Zsolthoz kerülhet.