Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 27. 12:28 Állam

125 ezer új piaci munkahely jött létre egy év alatt

Töretlenül tovább nőtt az itthoni elsődleges munkaerőpiacon dolgozók létszáma 2018 első három hónapjában is, ráadásul úgy, hogy közben az összes foglalkoztatott és az aktívak száma is csökkent. Ebből arra következtethetünk, hogy a közmunkások egy része piaci munkát talált.

2018 első negyedévében már 4 millió 180 ezer embernek volt piaci állása a magyarországi elsődleges munkapiacon, ami egy év alatt 125 ezer fős növekedést jelent. Ez még pár ezer fővel nagyobb is, mint a 2016-2017 első negyedévei között megvalósult bővülés.

 

Ám eközben az összes foglalkoztatott száma csak 67 ezer nővel emelkedett a tavalyi első negyedév óta, ami úgy lehetséges, hogy a közmunkások és a külföldre ingázó magyar dolgozók száma csökkent. Egy év alatt a közfoglalkoztatásban dolgozók száma 42 ezer fővel apadt, 159 ezer főre. Ezzel párhuzamosan az itthon élő, de külföldre ingázó magyarok száma 15 ezerrel csökkent, 96 ezer főre.

Ez utóbbi becslés ugyanakkor köztudottan nem megbízható, ugyanis a munkaerő-felmérés legalább harmadával alulbecsüli a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön dolgozók táborát (pont amiatt, mert közülük sokan tartósan külföldön tartózkodnak).

Mindezek alapján valószínű, hogy a közmunkások közül többen találtak piaci munkahelyet. Emellett a munkanélküliek közül is sokan elhelyezkedhettek, az ő táboruk is közel 30 ezer fővel apadt egy év alatt.

Összességében az adatok azt mutatják, hogy

ugyan a teljes munkaerőtábort már csak minimálisan lehet bővíteni, az aktívak közül legalább egyre többen dolgoznak piaci állásban.

Az Európai Bizottság legfrissebb felmérése szerint egyébként valamelyest mérséklődött a feldolgozóipar munkaerőhiánya tavasszal, igaz, még így is a cégek több mint háromnegyedének gond a szakemberhiány.

 

Állam foglalkoztatottság közfoglalkoztatás KSH munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Torontáli Zoltán
2018. június 22. 06:52 Állam, Élet

A magánbiztosítói piac lenyúlására készülhet a kormány, hogy egyeseknek rendbe tegye az egészségügyet

Az utóbbi években élénk magánegészségügyi piac alakult ki a biztosítók adómentessége miatt. Ennek most vége, de az állam befurakodhat, és az állampolgárok egy része továbbra is mehet a magánrendelőkbe.

Jandó Zoltán
2018. június 21. 18:59 Állam

Monopolizálódott az állami kommunikáció, 75 milliárd mehet egy emberhez

A három kormányközeli ügynökségből egy maradt. Egyszereplős "piac" jött létre, ahol úgy áraz az egyetlen talpon maradt cég, ahogy csak akar.

Rigó Anita
2018. június 20. 10:00 Állam

Megszünteti a legtöbb cafeteria-elemet a kormány

Emellett csökken a munkáltatók által fizetendő szocho, és átalakul annak kedvezményrendszere is.

Fontos

Fabók Bálint
2018. június 23. 13:55 Piac

Ahogy több pénzük lett, rögtön lerohanták a magyarok a gyorséttermeket

Nemrég még nullaszaldó körüliek voltak a nagy gyorsétteremláncok, de tavaly hatalmasat nőtt a bevételük, és több milliárd forint nyereséget termeltek.

Hajdu Miklós
2018. június 22. 15:39 Piac, Világ

Magyarországot is lehúzhatja a nehéz helyzetbe kerülő német feldolgozóipar

Trump külkereskedelmi csatározása nem marad következmények nélkül, a tavaly még egyre javuló helyzetű német feldolgozóipart már le is rántotta.

Fabók Bálint
2018. június 21. 17:17 Világ

A dollár döntheti meg a legnehezebb választására készülő Erdogan hatalmát

Hiába ért el óriási sikereket a gazdaságban az autoriter hatalmat kiépítő Erdogan, a gazdaság válságjelei miatt pártja elveszítheti parlamenti többségét.