Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. május 17. 11:11 Állam

Monaco elit lakónegyeddel kezd tengeri terjeszkedésbe

Pár évvel ezelőtt komoly dilemmával nézett szembe a 38 ezer lakosú luxus miniállam, Monaco. A zsúfolt városállamban tíz év alatt 180 százalékkal nőttek az elit lakások ingatlanárai, 2016-ban 41 ezer euró (13 millió forint) volt az átlagos négyzetméterár.

Tíz évvel ezelőtt még nagyjából azonos áron lehetett elit lakást venni Monacóban és Londonban, a brit fővárosban viszont lényegében nem változtak az árak azóta. Londonban egy négyzetméter átlagosan 18 ezer euróba (5,5 millió forintba) kerül, amellyel így is a világ negyedik legdrágább városa.

A növekvő árak is mutatják a Bloomberg szerint, hogy óriási a lakáshiány a világ gazdagjainak adóparadicsomában. A Monaco városképét meghatározó, főleg a hetvenes években felhúzott épületeket azonban nem akarják lebontani, hogy a helyükre magasabb lakóházakat építsenek. A terjeszkedésre így egyetlen lehetőség maradt, a tengeri expanzió.

Bemutató az új lakónegyedről.

Két évvel korábban kezdtek el egy nagyívű projektet, amellyel három százalékkal növelnék a miniállam területét. A hathektáros területen 120 luxusapartmant és tíz villát húznak fel. A monacói partnál már dolgoznak a kotrógépek, két év alatt több ezer tonna szicíliai homokkal töltötték fel az érintett szakaszt, 2,4 milliárd dollárért.

Az új lakónegyed illeszkedni fog Monaco tervébe, hogy 2050-ig széndioxod-kibocsátása semleges legyen (azaz kössön le annyit, amennyit kibocsát). Ennek megfelelően az új lakások fűtését szélenergiával oldják meg, áramellátásukat pedig napenergiával.

Monacóban nem ez lenne az első tengeri építkezési projekt, már a hetvenes években is épült egy négyhektáros lakónegyed a Mediterrán-tengeren. Ennél sokkal merészebb volt Dubaj kísérlete, amikor világtérkép-alakú mesterséges szigetcsoport létrehozásával próbálkozott, a végeredmény viszont legfeljebb kontúrjaiban hasonlít hozzá, és 60 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel.

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Torontáli Zoltán
2018. július 16. 16:59 Állam

Két évet kaphatna az a sofőr, aki a veronai balesetben érintetthez hasonló buszt vezet

A kérdés az, hogy elvárható-e egy sofőrtől, hogy észrevegye a jármű engedély nélküli átalakítását.

Torontáli Zoltán
2018. július 12. 16:36 Állam, Piac

Észre sem veszed, és bedobsz 27 milliárd forintot a költségvetésbe

Emelkedhet jövőre a neta, de ha egy ízesített dobozos sör ára emiatt ugrik meg 2,5 forinttal, akkor aligha fogsz reklamálni.

Wiedemann Tamás
2018. július 12. 06:53 Állam, Pénz

Hiába csökkenti a kormány a nyugdíjas munkavállalók adóját, kevesen fognak dolgozni

Nem a most nyugdíjba vonulók aktivizálása fogja megoldani a szűkös munkaerő-helyzetet. Alig néhány ezer ember vállalhat majd munkát a nyugdíj mellett.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. július 14. 16:35 Élet, Tech

Kifejlesztették a színes röntgent, és az első felvétel lélegzetelállító

Tökéletes példa arra, hogy az alapkutatás néha villámgyorsan tud hétköznapi hasznot hozni.

2018. július 13. 13:46 Piac, Világ

A kereskedelmi háború csak tünete a nagy amerikai-kínai versenyfutásnak

A két ország a világ vezető szerepéért versenyez. Ilyenkor nem csoda, ha kitörnek a gazdasági konfliktusok.

Fabók Bálint
2018. július 11. 16:05 Állam

A gasztroforradalom és a luxuséttermek menetelése ellenére 2005-ben többet költöttünk éttermekben, mint most

A magyar csúcséttermeknek kilőtt az árbevétele az elmúlt pár évben, pedig a vendéglátás csak most kezdi kiheverni a válság által okozott sokkot.