Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. május 17. 11:11 Állam

Monaco elit lakónegyeddel kezd tengeri terjeszkedésbe

Pár évvel ezelőtt komoly dilemmával nézett szembe a 38 ezer lakosú luxus miniállam, Monaco. A zsúfolt városállamban tíz év alatt 180 százalékkal nőttek az elit lakások ingatlanárai, 2016-ban 41 ezer euró (13 millió forint) volt az átlagos négyzetméterár.

Tíz évvel ezelőtt még nagyjából azonos áron lehetett elit lakást venni Monacóban és Londonban, a brit fővárosban viszont lényegében nem változtak az árak azóta. Londonban egy négyzetméter átlagosan 18 ezer euróba (5,5 millió forintba) kerül, amellyel így is a világ negyedik legdrágább városa.

A növekvő árak is mutatják a Bloomberg szerint, hogy óriási a lakáshiány a világ gazdagjainak adóparadicsomában. A Monaco városképét meghatározó, főleg a hetvenes években felhúzott épületeket azonban nem akarják lebontani, hogy a helyükre magasabb lakóházakat építsenek. A terjeszkedésre így egyetlen lehetőség maradt, a tengeri expanzió.

Bemutató az új lakónegyedről.

Két évvel korábban kezdtek el egy nagyívű projektet, amellyel három százalékkal növelnék a miniállam területét. A hathektáros területen 120 luxusapartmant és tíz villát húznak fel. A monacói partnál már dolgoznak a kotrógépek, két év alatt több ezer tonna szicíliai homokkal töltötték fel az érintett szakaszt, 2,4 milliárd dollárért.

Az új lakónegyed illeszkedni fog Monaco tervébe, hogy 2050-ig széndioxod-kibocsátása semleges legyen (azaz kössön le annyit, amennyit kibocsát). Ennek megfelelően az új lakások fűtését szélenergiával oldják meg, áramellátásukat pedig napenergiával.

Monacóban nem ez lenne az első tengeri építkezési projekt, már a hetvenes években is épült egy négyhektáros lakónegyed a Mediterrán-tengeren. Ennél sokkal merészebb volt Dubaj kísérlete, amikor világtérkép-alakú mesterséges szigetcsoport létrehozásával próbálkozott, a végeredmény viszont legfeljebb kontúrjaiban hasonlít hozzá, és 60 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel.

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Rigó Anita
2018. május 25. 06:57 Állam

A középkorú férfiak szinte mind dolgoznak, nem ők fogják megoldani a munkaerőhiányt

Ha az állam az országon belül keresi a gazdaságból hiányzó munkásokat, akkor az idősebbekhez, a fiatalabbakhoz vagy a nőkhöz kell fordulnia.

Hajdu Miklós
2018. május 24. 16:40 Állam, Világ

Erdogan keményen dolgozik a török gazdaság bedöntésén, éppen a választások előtt

Végül beavatkozott a török jegybank a líra mélyrepülésébe, de épp csak megállítani tudta.

Bucsky Péter
2018. május 24. 06:53 Állam

Egyetlen európai ország sem függ annyira az uniós pénzektől, mint Magyarország

Osztrák cégek százszor annyi közbeszerzést nyertek Magyarországon, mint amennyit magyar cégek Ausztriában. Összegeztük az európai közbeszerzési adatokat, tanulságos.

Fontos

Wiedemann Tamás
2018. május 23. 17:05 Állam, Pénz

Megszorítások jöhetnek, mert a kormány túlköltekezett a választások előtt

Az Európai Bizottságnak nagyon nem tetszik, hogy kétszer annyit költekezett a kormány, mint amit az EU-nak ígért.

Rigó Anita
2018. május 23. 16:35 Állam

Jó nagy pénzosztás volt a központi közigazgatásban a választások előtt

A versenyszektorban viszont kicsit lassult a bérnövekedés.

Jandó Zoltán
2018. május 22. 10:35 Pénz, Piac

Miért lett hirtelen 320 forint egy euró, és meddig marad ez így?

Matolcsyék viszonylag gyenge, de stabil forintban érdekeltek. Ezért lépni fognak, ha sokat gyengül a magyar fizetőeszköz.