Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. június 28. 16:23 Állam

Már látható, hogy tényleg fékezni kezdett a munkaerőpiac

Négymillió-száznyolcvannyolcezer, ennyi ember dolgozott Magyarország területén piaci állásban a tavaszi hónapokban.

Ugyan hosszabb időtávon nézve még mindig a munkaerőpiac bővülését láthatjuk, az elmúlt két hónapban csökkent az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma. Most van rá először példa az utóbbi években indult nagy fellendülésben, hogy a tavaszi hónapokban mérséklődik a munkavállalói létszám.

A január és március közötti határozott foglalkoztatás-bővülés a friss adatok alapján megtört, ami egy ponton várható is volt az egyre súlyosabb léptékű munkaerőhiány miatt. Ha nem a háromhavi mozgóátlag alakulását nézzük, hanem a téli hónapokhoz viszonyítjuk a tavaszi foglalkoztatottsági adatokat, akkor ötezer fős bővülést láthatunk, ám ez is nagyon kevés az elmúlt évek növekedéséhez képest.

 

A gazdaságilag legjobban pörgő középső és nyugati országrészben lényegében szinte teljesen elfogyott mostanra a szabad munkáskéz, így nem meglepő, hogy a foglalkoztatottság nem tud a korábbi évekhez hasonlóan emelkedni.

A jegybank is arra számít, hogy idén lassul a munkapiac növekedése, igaz, júniusi előrejelzésük szerint a nagyobb fékezés jövőre jöhet.

Az Inflációs jelentés prognózisa alapján idén 60 ezer fővel nőhet összességében (közmunkásokkal, külföldre ingázókkal együtt) a foglalkoztatottság, ami csak 10 ezerrel lenne kevesebb a 2017-es növekedésnél. 2019-ben viszont már csak 20 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatotti létszám a becslésük alapján.

A versenyszektort önmagában nézve nagyobb lendületvesztést jelez előre a jegybank, igaz, ez a statisztika csak a legalább 5 fős cégekre vonatkozik. Tavaly több mint 60 ezer fővel bővült ezeknek a vállalkozásoknak a létszáma, míg idén várhatóan csak 40 ezerrel fog az MNB szerint.

Mivel az előrejelzés alapján az összes foglalkoztatott száma jobban emelkedhet, mint a szűken vett versenyszektor létszáma, ebből arra is következtethetünk, hogy a jegybank nem számít rá, hogy magyarországi vállalkozások tömegével szívnák fel a közmunkásokat vagy az eddig külföldre ingázó munkaerőt.

 

Állam foglalkoztatottság közfoglalkoztatás közmunka KSH munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Fabók Bálint
2018. július 20. 06:45 Állam, Élet

Tovább ömlöttek az állami százmilliók a százezres nézőszámokat blöffölő kamuszínházakhoz

Újonnan alapított, egymással szoros kapcsolatban álló színházak tavaly közel kétmilliárd forint tao-támogatást kaptak, pedig tevékenységük észrevehetetlen.

2018. július 19. 10:55 Állam, Élet

Munkaerőpiac és a mindenben megbújó aszimmetria, avagy győzzön az intolerancia

Bármi is van, általában a legkevésbé toleráns kisebbség akarata győzedelmeskedik. Így lehet ez a vendégmunkások és a migráció ügyében is.

Bucsky Péter
2018. július 19. 07:21 Állam

Milliárdos károkat okozhatott a Red Bull Air Race a budapestieknek

Sehol máshol nem ad milliárdokat az állam önként az őrült zajterhelést okozó rendezvénynek, ami egy hazai sikermárka külföldi konkurensét reklámozza. A hasznot, amit ez Budapestnek hoz, nagyítóval kell keresni.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. július 20. 16:07 Pénz

Megveszi a MOM Parkot az OTP

Tízmilliárdos nagyságrendű ügyletről lehet szó, miközben az ingatlanalapok vagyona már ezer milliárdos nagyságrendű.

Rigó Anita
2018. július 19. 16:40 Világ

Most nagyon fájhat Kínának Trump vámháborúja, de hosszú távon profitálhat belőle

A kínai gazdaság alapból is sok gazdasági kihívással szembesül, erre jött a vámháború. Elsőre az USA lehet felül, de a támadás csak löketet adhat a kínai reformoknak.

2018. július 18. 14:32 Piac

Hivatalosan is indul a nagy Simicska-Nyerges üzlet

Felkerült a versenyhivatal oldalára az az engedélykérelem, amely alapján Simicska Lajos üzleti birodalma Nyerges Zsolthoz kerülhet.