Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 10. 09:02 Élet

A meditáló dolgozók nemcsak a stresszt, hanem a motivációt is elengedhetik

A vállalatok egyre változatosabb eszközökkel próbálják magukat vonzóbbá tenni a dolgozók számára, abban bízva, hogy a kedvező munkakörülmények nagyobb teljesítményt vonnak maguk után. Nem fizetésemelésekre és inspiráló feladatokra kell gondolni elsősorban, hanem olyan intézkedésekre, amelyek célja az, hogy a munkavállaló minél több időt töltsön a lehető legjobb szellemi és fizikai kondícióban a munkahelyén. Ezek közé tartozik a munkahelyi meditációs gyakorlatok terjedése a világ legnagyobb cégeinél – például a Google, a LinkedIn és a Nike alkalmazottjai is részt vehetnek ilyen programokon a munkaidejükben.

A meditációtól elsősorban azt várják a munkaadók, hogy kevésbé viselje meg dolgozóikat a stressz, és ezáltal ritkábban essenek ki a munkából, illetve végső soron csökkenjen a munkaerő cserélődése. Másrészt pedig közismert összefüggés, hogy a jóllét serkenti a termelékenységet, így a vállalatok arra is nagyban számítanak, hogy a munkavállalóik motiváltabbá válnak a meditációs gyakorlatoknak hála.

A BBC összeállítása szerint azonban bizonyos kutatási eredmények arra utalnak, hogy a várakozásokkal ellentétben inkább visszaveti a munkakedvet a meditálás. A legelterjedtebb, úgynevezett mindfulness gyakorlatok ugyanis a pillanatnyi helyzet, a jelen átélésében és elfogadásában segítik a meditálókat, nem pedig a cselekvésre, a dolgok megváltozására buzdítanak. A kutatók tapasztalatai szerint a meditáción részt vevők jóval kevésbé voltak motiváltak a feladataik elvégzésében a gyakorlatok után, mint azok a dolgozók, akik kihagyták a programot.

A megkérdezett szakértők azonban kiemelték, hogy hosszabb távon javíthat a meditáció a dolgozók mentális állapotán, ami a munkamorált is kedvezően befolyásolhatja. Tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezekkel a gyakorlatokkal ne érhetnék el céljukat a vállalatok. Az viszont biztos, hogy a sok egymásnak ellentmondó kutatási eredmény és tapasztalat arra utal: nem tudunk még eleget arról, mivel jár, ha munkaidőben meditációs tréningen vesznek részt az alkalmazottak.

Élet meditáció mindfulness munkahely Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Rigó Anita
2018. augusztus 16. 16:54 Élet

180 millió forintos fizetésemelésről mondott le a Financial Times vezére

Azért így is ki fog jönni a havi keresetéből.

Wiedemann Tamás
2018. augusztus 15. 17:58 Élet, Pénz

Beperelték a Ryanairt a sztrájk miatt törölt járatok utasai

A magyar utasokat is érintheti a Ryanair ellen indult németországi per, amelynek tétje, hogy kell-e kártérítést fizetni előre bejelentett sztrájk esetén.

Hajdu Miklós
2018. augusztus 14. 14:51 Élet

Jót tesz a gyerekeknek a dugódíj

Stockholmban tisztább lett a levegő, és az asztmás panaszok is visszaszorultak a dugódíj bevezetésével.

Fontos

2018. augusztus 16. 12:36 Világ

Trump kivásárolná Orbánt az orosz kapcsolatból

Az amerikai nagykövet szerint Magyarországnak Oroszországgal és Kínával szemben a NATO-t érdemes választania, mert az USA sokkal többet tud kínálni.

Torontáli Zoltán
2018. augusztus 16. 06:51 Piac

Ilyen is van Magyarországon: évi 26 százalékkal nő és 10 százalék profitot hoz

Megnéztük a hazai magánegészségügyi szolgáltatók krémjének számait, vagyis egy óriási üzleti jéghegy csúcsát.

2018. augusztus 15. 06:52 Állam, Piac

Nyerges Zsolt lett az ország második számú agrárbárója

Miután átvette Simicska Lajos agrárérdekeltségeit, Nyerges Zsolt cégei gazdálkodnak a második legnagyobb területen, csak Csányi Sándor vállalkozásai előzik meg.