Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. január 6. 07:35 Pénz, Világ

Négymilliárd dollárnyi marihuánarészvény füstölt el egy pillanat alatt

Egyetlen jól irányzott mondattal sikerült bedöntenie Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszternek az elmúlt napokban szárnyaló marihuána részvényeket. A befektetők attól tartanak, hogy a Trump-kormányzat háborút indít a fű legalizálása ellen. Mindez azért nagyon fájó a szektorban ténykedő cégek számára, mert papírjaik iránt épp az egyre szélesebb körű engedélyezés miatt ugrott meg az érdeklődés a közelmúltban.

Az biztos, hogy a témában nagyon komoly viták várhatóak a következő hónapokban az Egyesült Államokban, ám Trumpék jó eséllyel még akkor sem tudják megállítani a marihuána-ágazat robbanását, ha sikerül elérniük a szigorítást.

Jeff Session azzal ijesztett rá az év eleje óta rendkívül lelkes befektetőkre, hogy közölte: hamarosan szövetségi hatáskörbe kerülhetnek a fű legalizációjához kapcsolódó kérdések az Egyesült Államokban. Ennek megfelelően a szövetségi hatóságok a jövőben mindenhol felléphetnének a marihuánafogyasztás és kereskedelem ellen.

Bár a szövetségi törvények a füvet mindig is tiltott kábítószerként kezelték, Barack Obama kormányzása idején a tényleges döntést a legalizációról az egyes tagállamok kezébe adták. Ha egy állam úgy határozott, hogy engedélyezi a kereskedelmet, akkor ott a szövetségi hatóságok nem zaklatták a fogyasztókat. Sokan éltek is a lehetőséggel: mostanra nyolc államban (Alaszkában, Coloradóban, Massachusettsben, Maine-ben, Nevadában, Oregonban, Washingtonban és legutóbb Kaliforniában) engedélyezték a marihuána birtoklását és értékesítését, további 21-ben pedig orvosi célokra használható a fű.

Ezen változtatna most a kormányzat. Sessions, aki a drogháború idején szövetségi ügyészként kezdte pályafutását Alabamában, és a kezdetektől a marihuána-legalizálás egyik legnagyobb ellenzője volt, részleteket egyelőre nem árult el, vélhetően azért, mert kidolgozott tervek nincsenek is. Az állásfoglalás azonban önmagában is elég volt ahhoz, hogy megborítsa a szektor cégeit.

Pedig a piacon az utóbbi időben a Bitcoinhoz hasonló hisztéria uralkodott. Január 1-je óta Kaliforniában is lehet legálisan marihuánát vásárolni (egyszerre legfeljebb 28 grammot), illetve termeszteni (maximum hat tövet), így megnyílt a legnagyobb piac a termelők előtt, ami dollármilliárdos bevétellel kecsegtet. Az előrejelzések szerint ugyanis a kaliforniai fűeladások a 2016-os 2,7 milliárdról 2020-ra 5,6, 2025-re pedig 6,6 milliárdosra ugorhatnak.

 

Ennek megfelelően a tőzsdén is jegyzett marihuána-cégek részvényei szárnyalni kezdtek. A 39 amerikai és kanadai fűvállalat részvénymozgását követő marihuána-index a december eleji 170 körüli értékről január 3-ára a duplájára ugrott, úgy, hogy az idei első két kereskedési napon több, mint 25 százalékkal emelkedett.  Nem egy vállalat többszörözte meg értékét ebben az időszakban, a kosárban szereplő cégek együttes értéke pedig 37 milliárd dollár fölé kúszott.

Innen jött a fordulat tegnap: Jeff Sessions szavaira több, mint 11 százalékkal zuhant az index, 4 milliárd dollárral leértékelve a szektor cégeit. Volt olyan részvény, amelynek jegyzése 36 százalékot esett egyetlen nap alatt. A pánik ráadásul nem csak a marihuánára szakosodott cégeket érte el, hanem azok beszállítóit is. A kertészeti eszközöket értékesítő Scotts Miracle-Gro, amely fűtermesztőknek is értékesíti műtrágyát, lámpákat, illetve egyéb kiegészítőket például 7 százalékot zuhant napon belül.

 

Az ijedtség persze nem meglepő, hiszen míg az elmúlt napokban egy hatalmas piac (Kalifornia) belépése hajtotta a szektort, most arról van szó, hogy egy ennél is nagyobb értékesítési terület (a teljes Egyesült Államok) eshet ki. Márpedig az USA egyértelműen a marihuána legnagyobb piaca már most is, és az előrejelzések szerint ebben nem is várható változás.

Az Egyesült Államokban 2016-ban 7,3 milliárd dollárt értékben adtak el füvet, és a New Frontier piackutató előrejelzése alapján ez a szám 2025-re 24 milliárd dollár fölé emelkedhet. Ha tényleg így lesz, akkor nyolc év múlva a becslések szerint összesen 55 milliárdos globális forgalom több mint 40 százaléka az USA-ra összpontosulhat (a prognózis ráadásul egyáltalán nem túlzó, hiszen a piac az idén állítólag a várakozásokat meghaladva bővült és már a 10 milliárdot közelíti).

 

Trumpék esetleges keménykedése mégsem húzza ki a talajt a szektor alól. Egyrészt a várt amerikai értékesítés nagyobb részét még 2025-ben is az orvosi marihuána adja majd, ezt pedig valószínűleg még a mostani vezetés sem fogja betiltani. Másrészt a világ egyéb részein is folyamatosan lazul a fűfogyasztás és kereskedelem szabályozása. Jó példa, hogy miközben az Egyesült Államokban pánik volt a piacokon, Ausztráliában épp ellentétes a hangulat uralkodott, miután a kormány bejelentette: engedélyezi a fű exportját.

A kanadai cégek tulajdonosai nem is ijedtek meg annyira, mint az amerikaiak. Bár több ottani vállalkozásnak vannak érdekeltségei és piacai az Egyesült Államokban, így többnyire a kanadai vállalatok jegyzése is esett, a 6,4 százalékos bukás elmarad az amerikai részvények 21 százalékos zuhanásától, de volt olyan cég is, aminek emelkedett az árfolyama. Kanadában júliustól az egész országban engedélyezhetik a fűforgalmazást, és ez ugyan kisebb piac Kaliforniánál, így is nagy potenciál van benne. 

A legalizációról szóló vita ráadásul egész biztosan nem lefutott meccs még az USA-ban sem. Az érintett tagállamok közül több is határozottan reagált az igazságügyi miniszter szavaira, és ebből elég egyértelműnek tűnik, hogy nem akarnak lemondani a komoly adóbevételt is hozó marihuánáról. A támogatók kezében gazdasági érvek is vannak, hiszen a már emlegetett New Frontier elemzés szerint 2020-ig csak az Egyesült Államokban 280 ezer munkahelyet teremthet a kannabisz-biznisz.

Pénz Világ Jeff Session kalifornia Marihuána Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

2018. július 19. 15:39 Pénz, Világ

Az Uber miatt már nem futja Ferrarikra a taxikirálynak

Evgeny Freidman volt a legmenőbb taxis vállalkozó Amerikában, de jött az Uber, és már a Ferrarijai bérleti díját sem tudja fizetni.

Wiedemann Tamás
2018. július 18. 11:49 Állam, Pénz

A németek és a franciák akadályozhatják meg a bolgár euróbevezetést

Hiába teljesíti Bulgária a makrogazdasági elvásárokat az euró bevezetéséhez, hosszú lesz út, mire a közös európai valutával fizethetnek a bolgárok.

Hobot Péter
2018. július 18. 09:04 Pénz, Világ

Keletre nyit az Európai Unió, a magyar agrárcégek is jól járhatnak

Mozgalmas napokon van túl az EU vezetése. Hétfőn a Kínával tartott tárgyaláson lefektették a közös kereskedelem új alapjait, kedden pedig aláírták az EU-Japán szabadkereskedelmi szerződést. Az USA által erőltetett protekcionizmussal szemben erős üzenet Európa és Japán közeledése, Kínával viszont ugyanaz a baja az EU-nak, mint az Egyesült Államoknak.

Fontos

Rigó Anita
2018. július 19. 16:40 Világ

Most nagyon fájhat Kínának Trump vámháborúja, de hosszú távon profitálhat belőle

A kínai gazdaság alapból is sok gazdasági kihívással szembesül, erre jött a vámháború. Elsőre az USA lehet felül, de a támadás csak löketet adhat a kínai reformoknak.

Bucsky Péter
2018. július 19. 07:21 Állam

Milliárdos károkat okozhatott a Red Bull Air Race a budapestieknek

Sehol máshol nem ad milliárdokat az állam önként az őrült zajterhelést okozó rendezvénynek, ami egy hazai sikermárka külföldi konkurensét reklámozza. A hasznot, amit ez Budapestnek hoz, nagyítóval kell keresni.

2018. július 18. 14:32 Piac

Hivatalosan is indul a nagy Simicska-Nyerges üzlet

Felkerült a versenyhivatal oldalára az az engedélykérelem, amely alapján Simicska Lajos üzleti birodalma Nyerges Zsolthoz kerülhet.