Hírlevél feliratkozás
2018. augusztus 3. 12:39 Pénz

Aranyba menekülnek Trump haragja elől

Az iráni gazdaság már régóta elég gyengén teljesít, a nyugati szankciók feloldása után azonban az országban mindenki abban reménykedett, hogy jobb időszak jön. Ennek tett keresztbe, hogy Donald Trump amerikai elnök fokozatosan ismét életbe lépteti a büntető intézkedéseket, ami máris az az iráni riál leértékelődéséhez vezetett.

A feketepiaci riál-dollár árfolyam csütörtökön 105 ezer volt, miközben múlt héten még csak 90 ezernél járt. (A hivatalos árfolyam ennél egyébként jóval erősebb iráni szempontból, 44 ezer körüli.) Ennek nyomán az arany is egyre drágább az irániak számára, pedig dollárban kifejezve éppen gyengébb periódusban van.

 

Sok iráni azonban annyian fél az újabb szankciók hatásától és a már most is meglehetősen magas infláció további gyorsulásától, hogy igencsak felfutott az arany kereslete. Emellett van egy konkrétabb ok is: hétfőn életbe lép az Irán nemesfém-kereskedelmét sújtó amerikai szankció. Ez ugyan megnehezítheti az importot, de a Bloombergnek nyilatkozó szakértők arra számítanak, hogy az arany iráni kereslete erős marad az év hátralévő részében is. Nehéz ugyanis kiszámítani, milyen hatásai lesznek, amikor novemberben ismét életbe lépnek az iráni energia- és pénzügyi szektorra vonatkozó amerikai szankciók.

Az Arany Világtanács adatai szerint Irán aranyrudak és -érmék iránti kereslete háromszorosára nőtt az idei második negyedévben, és elérte a 15,2 tonnát. Ez az utóbbi négy év legnagyobb mennyisége. Az irániak 2016-ban még csak 15 százalékát vásárolták fel a Közel-Keleten értékesített aranynak (az ékszerekkel nem számolva), idén április és június között viszont már a háromnegyedét.

Pénz arany Donald Trump gazdasági szankció Irán usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Wiedemann Tamás
2018. augusztus 15. 10:24 Állam, Pénz

Több ezer olasz híd lehet hasonlóan rossz állapotban, mint a leszakadt genovai viadukt

A második világháborút követő újjáépítési lázban elképesztő gyorsasággal készült el több ezer hasonló híd Olaszországban, amelyeket a mai napig használnak.

Wiedemann Tamás
2018. augusztus 15. 09:16 Pénz, Piac

Hiába tiltod le, a Google akkor is követ téged

Nem újdonság, hogy adatainkkal fizetünk az ingyenes applikációkért. Az viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy az olyan óriások, mint a Google, szinte bármit megtehetnek.

2018. augusztus 14. 12:45 Pénz

Rossz idők járnak a bitcoinra

A kriptodevizák összesítette piaci értéke 190 milliárd dollárra esett, pedig januárban ez a szám még 835 milliárd volt.

Fontos

2018. augusztus 15. 06:52 Állam, Piac

Nyerges Zsolt lett az ország második számú agrárbárója

Miután átvette Simicska Lajos agrárérdekeltségeit, Nyerges Zsolt cégei gazdálkodnak a második legnagyobb területen, csak Csányi Sándor vállalkozásai előzik meg.

Rigó Anita
2018. augusztus 14. 17:07 Állam

A lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-ban

A friss GDP adatok alapján még úgy is jól teljesítünk, hogy lassultunk az előző negyedévhez képest.

Bucsky Péter
2018. augusztus 14. 06:58 Állam

Évi 54 milliárdot keres az állam az M1-es autópályán, mégis majd szétesik

A teherautók használatarányos útdíjából idén már 230 milliárdot is beszedhetnek, míg a személyautók e-matricáiból 70 milliárd forint folyhat be.