Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. december 30. 15:43 Piac

Évente majdnem négyezer hektoliter sör megy át egy magyar sörmunkás kezén

Azt tudjuk, hogy évente mennyi sört iszik átlagosan egy magyar ember – 62 litert egyébként, amely messze van az európai élbolytól, hiszen egy tisztességes cseh állampolgár 143 litert gördít le a torkán – de hogy állunk a gyártással?

Kiderült, hogy európai összehasonlításban egészen hatékonyak a magyar sörgyárak.

A Brewers of Europe, vagyis az európai sörgyártók szervezete nemrég jelentette meg a 2016-os (innen letölthető) statisztikáit, amely szokásos módon az európai gyártással és a fogyasztással is foglalkozik. Az unalomig ismert adatok mellett ezúttal számoltunk egy új mutatót is, az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy egy sörgyári alkalmazottra hány ezer hektoliter legyártott sör jutott 2016-ban.

 

Ebben a hatékonysági mutatóban egyáltalán nem állunk rosszul, Európában a nyolcadik legjobb helyen vagyunk, és olyan nagy sörivó nemzeteket is megelőzünk, mint Németország vagy az Egyesült Királyság (sajnos megfelelő cseh adatot nem tartalmaz a statisztika). Egy magyar söripari dolgozóra átlagosan 3,67 ezer hektoliter sör gyártása jutott 2016-ban, de ebben benne van a sörgyár könyvelője és a portása is.

Mielőtt azonban ujjongani kezdenénk, egy nagyon fontos körülményt is figyelembe kell venni: Európa nyugati felében az utóbbi időben gomba módra elszaporodtak a kis házi sörfőzdék, márpedig ezekben a kvázi kézműves műhelyekben – legalábbis mennyiségi szempontból – sokkal rosszabbak az arányok, mint a nagy sörgyárakban.

Ez lehet az oka például annak, hogy Svédország majdnem a lista legalján végzett, de a hatékonyságáról közismert országban a statisztika 278 kis sörfőzdét tart számon. Ez jóval több a magyarországi 55-ös adatnál, míg az összesített gyártási mennyiségben mi vezetünk, hiszen nálunk 2016-ban 6,2 millió hektoliter, Svédországban pedig csak 4,8 millió hektoliter sör készült. Hasonlóan torzíthatja az eredményt ez a jelenség az Egyesült Királyságban, ahol a nagy gyárak mellett kiemelkedően sok, már majdnem 2200 kis üzem működik.

Ahogy az Economist elemzéséből is kiderül, Európában a kisebb sörfőzdék összesített száma már átlépte a 7 ezret, amire még sosem volt példa. A trend mögött az a jelenség áll, hogy a vastagabb pénztárcájú vevők egyre nagyobb keresletet támasztanak, a kínálati oldalra pedig viszonylag könnyű belépni, mert egy kisebb sörfőzde (más befektetésekhez képest) nem kerül sokba, és a technológia sem nagyon bonyolult.

A sörfogyasztást egyébként nagy mértékben befolyásolja az adott év nyári időjárása is, és előfordulhat, hogy egy-egy hidegebb évben kisebb piaci kereslet mutatkozik, amit a jellemzően belföldre termelő gyárak nehezen tudnak a munkaerő létszámával követni. Így kis mértékben ez is eltolhatja a számokat.

Piac hatékonyság sör sörgyár Olvasson tovább a kategóriában

Piac

Wiedemann Tamás
2018. július 16. 11:12 Pénz, Piac

Másodpercenként kell egy árucikket lehúzni az Aldiban

Egy raklapnyi árut pedig 15 percen belül kell kihelyezni a polcokra. Igaz, az átlagbérek is jobbak a diszkonláncoknál.

Fabók Bálint
2018. július 15. 07:39 Piac

A világ negyedében kapható a 12 éve indult borsodi energiaital

A Hell Energy termékei a világ mintegy ötven országban kaphatóak, Azerbajdzsánban piacvezető, de Angolában, Venezuelában és Kambodzsában is árulják.

2018. július 13. 13:46 Piac, Világ

A kereskedelmi háború csak tünete a nagy amerikai-kínai versenyfutásnak

A két ország a világ vezető szerepéért versenyez. Ilyenkor nem csoda, ha kitörnek a gazdasági konfliktusok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. július 14. 16:35 Élet, Tech

Kifejlesztették a színes röntgent, és az első felvétel lélegzetelállító

Tökéletes példa arra, hogy az alapkutatás néha villámgyorsan tud hétköznapi hasznot hozni.

Wiedemann Tamás
2018. július 12. 06:53 Állam, Pénz

Hiába csökkenti a kormány a nyugdíjas munkavállalók adóját, kevesen fognak dolgozni

Nem a most nyugdíjba vonulók aktivizálása fogja megoldani a szűkös munkaerő-helyzetet. Alig néhány ezer ember vállalhat majd munkát a nyugdíj mellett.

Fabók Bálint
2018. július 11. 16:05 Állam

A gasztroforradalom és a luxuséttermek menetelése ellenére 2005-ben többet költöttünk éttermekben, mint most

A magyar csúcséttermeknek kilőtt az árbevétele az elmúlt pár évben, pedig a vendéglátás csak most kezdi kiheverni a válság által okozott sokkot.