Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2018. március 2. 18:44 Pénz, Piac

A piac döntheti el a fegyverkérdést az USA-ban

A piac néha képes arra, hogy olyan kedvező társadalmi változásokat kényszerítsen ki, amit mozgalmak vagy politikusok évtizedeken át sikertelenül próbáltak elérni. Hasonló történt a #metoo kampánynál, amikor a cégek sorban kezdték kirúgni a hatalmukkal visszaélő munkavállalóikat, és most a legutóbbi, floridai iskolai lövöldözés után is a piac bünteti azokat a szereplőket, akiket a közvélemény a tömeggyilkosságokhoz kapcsol.

Törvénymódosítások vagy bírósági ítéletek továbbra sincsenek fegyverügyben, de sok vállalati támogató elpártolt a Nemzeti Lőfegyver Szövetségtől (NRA) és a fegyvergyárak részvényárfolyamai is zuhantak az elmúlt 2 évben. Az NRA-nak több, mint 5 millió tagja van, és 370 millió dolláros költségvetésből gazdálkodik, ami hatalmas lobbigépezetet működtet. A múlt heti floridai lövöldözés után viszont olyan mértékben elfordult a közvélemény, és így a fogyasztók a korlátozás nélküli fegyvertartástól, hogy az NRA nem tudja megtartani vállalati támogatóit.

A jövőben nem biztosít kedvezményeket az NRA tagok részére a Delta Airlines és a United Airlines repülőtársaság, valamint a Symantec szoftvercég. Szintén szakított az egyesülettel a Hertz, az Avis és az Enterprise autókölcsönző. A TrueCar és a First National Bank of Omaha is magára hagyta az NRA-t, és a Chubb biztosító bejelentette, hogy megszünteti a fegyveres önvédelmi pereket fedező biztosítását.

A Carry Guard nevezetű biztosítás önvédelmi, köztük önvédelemből elkövetett gyilkossági perek költségeivel szemben segíti az előfizetőket. Havi 31,95 dollárért (9000 forintért) 24 órás tanácsadói segítséget és azonnali hozzáférést biztosít óvadékhoz és tisztázási pénzekhez. A Chubb Honlapján ez olvasható: “Tudta, hogy biztosítás nélkül a jogos önvédelem egy vagyonba kerülhet?” Sokak szerint a konstrukció csökkenti a fegyverhasználat érzelmi költségeit és legitimálja a lövöldözést. A fegyvertartás ellenzői “gyilkosok biztosítása” néven emlegetik a kivezetésre rászolgált terméket.

Tavaly több mint 15 ezren haltak meg az Egyesült Államokban lőfegyverrel kapcsolatos bűncselekményekben és balesetekben. Minden napra jut egy lövöldözés, ezért a fegyvertartók tartanak attól, hogy Washington szigorít a törvényeken. Sokan ezért vásárolnak.

Obama 2008 novemberi megválasztása, a Sandy Hook iskolai lövöldözés 2012 decemberében és a 2015-ös San Bernardino-i terrortámadás hullámszerűen növelte a fegyvervásárlások számát.

 

A kormányzat részéről egyelőre nem történt változtatás, mert a fegyvertartás témáját sűrűn átszövi az országos politika. Donald Trump elnök (sokak meglepésére) egy meghallgatáson nyitottnak tűnt a fegyvertartási szabályok szigorítására, de másnap már az NRA képviselőjével találkozott, aki jelezte, az elnök mégsem áll a korlátozáspártiak mellé.

Törvényi szigorítás nélkül is több piaci szereplő önszántából pártol el szabad fegyver kereskedelem mellől. A Walmart, a Dick’s és a Kroger kiskereskedelmi láncok a héten saját maguk döntöttek úgy, hogy 18-ról  21-re emelik a fegyvervásárláshoz szükséges életkort boltjaikban, és nem árulnak többet nagy erejű lőfegyvereket. Azokat ugyanis frontkatonáknak fejlesztik, nem alkalmasak önvédelemre.

A fegyvergyárak tulajdonosai most nem jártak jól a lövöldözéssel, ezúttal ugyanis ellentétes hatások kezdenek működni a tőzsdéken:

  • Sokan eladják a részvényeiket, mert félnek a fegyvertartási törvények szigorításától.
  • Mások részvényt vesznek, mert bíznak benne, hogy több fegyvert fog eladni a gyár.

A  két legnagyobb amerikai fegyvergyártó cég részvényeinek értéke a 2012-es szint körül mozog, és mindkettő nagyot zuhant az elmúlt 2 évben. Ezek szerint szigorúbb törvényekre számít a piac. 

 

Az USA öt legvéresebb lövöldözéséből három az elmúlt két évben történt, ezért a szabad fegyvertartás körüli vita most nagyon heves. A fegyvertartást ellenzők lazán szervezett csoportjával szemben a gazdag és szervezett NRA és támogatói állnak, akik 2017-ben többet költöttek lobbira, mint az elmúlt 20 évben bármikor.

 

A vita központi kérdése az, hogy mi állíthat meg egy fegyveres támadásra készülő őrültet: a törvénytisztelő emberek szabad fegyverkezése vagy a fegyvertartási tilalom? 

Az NRA szerint csak a törvénytisztelő állampolgárokat sújtanák a szigorítások, a bűnözők úgysem tartanák be őket, és fegyverhez jutni mindig könnyű lesz az Államokban: becslések szerint a piacon nagyjából 310 millió forog, és a háztartások több mint 40 százalékában van tűzfegyver.

Pénz Piac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

2018. március 16. 07:21 Állam, Pénz

Hatalmasat kaszálnak az ingyenhitellel az egy nap alatt lefuttatott uniós pályázat nyertesei

Ugyanabban a vidéki bankfiókban adták be a 12 milliárd forintos titokzatos pályázatra a jelentkezéseket.

2018. március 14. 19:49 Pénz

Ex-kokainista tévészemélyiség lett Trump új gazdasági főtanácsadója

Erős váltás az egyetemi tanárok és tekintélyes közgazdászok után, de legalább működni fog a képernyőn.

2018. március 14. 18:58 Pénz

Egy nagy pénzügyi kísérlet végére ért a világ

Most még úgy tűnhet, hogy minden oké, de több, külön-külön is hatalmas erő feszíti szét a tőkepiacokat. Érdemes lehet tartalékolni a viharos időkre.

Fontos

2018. március 18. 14:05 Világ

Putyinnak a választások után is fontosabb lesz a külpolitikai keménykedés, mint a gazdasági növekedés

Az orosz elnök tudja, hogy a gazdasági sikerek csak erősítenék a középosztályt, sőt, az elit is kevésbé lenne neki alárendelt. Ezért nem érdekelt abban, hogy az ország gazdagodjon.

2018. március 15. 06:53 Állam

Nőhiánytól szenved a magyar parlament

Legalábbis, ha körbenézünk Európában. Sehol sincs ilyen kevés nő a törvényhozásban és a kormányban.

2018. március 14. 11:37 Állam

Magyar cégek építenek meg egy mongol üzemet az Eximbank hatmilliárdos hiteléből

A beruházásban részt vevő magyar vállalatokat Mongólia választja ki a magyar kormány javaslatai közül.