Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. április 11. 17:36 Piac, Tech

Zuckerberg kínvallatásának legérdekesebb kérdése: a Facebook egy monopólium?

A Facebook alapító-vezérét kínpadra fektették az amerikai Kongresszusban, öt órán keresztül faggatták a Cambridge Analytica botrányával és más ügyekkel kapcsolatban. A súlyos adatkezelési hiányosságok miatt hetek óta áll a bál a cégnél: összesen 87 millió felhasználó adatait használhatták fel, többek között politikai célokra, az engedélyük nélkül.

Zuckerberg alaposan felkészült, tanácsadók hada dolgozhatott már jó ideje azon, hogy előre kitalálja, mit fognak kérdezni tőle a szenátorok. A kommunikációs stratégia részeként a 33 éves milliárdos nem is igyekezett tagadni, hogy a Facebook működésében hibák vannak, és ezért személyesen is kész felelősséget vállalni, de próbálta kidomborítani a közösségi háló szerinte pozitív társadalmi és gazdasági szerepét.

Gazdasági szempontból talán az volt a meghallgatás legérdekesebb része, amikor Lindsey Graham republikánus szenátor megpróbálta megfőzni azzal, hogy ráhúzza a Facebookra a monopólium vizes lepedőjét. Ami azért fontos kérdés, mert a szabad versenyt pártoló amerikai gazdaságban a monopóliumokat előszeretettel nyirbálják meg akár új törvények alkotásával is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégy éve nem zuhant ekkorát a Facebook a tőzsdénÚjabb botrány van a Facebook körül: most éppen 50 millió felhasználójuk adatait lophatta le és használhatta fel kampányhirdetésekre egy republikánus adatbányász cég.

Graham azt kérte Zuckerbergtől, hogy nevezze meg a három legfontosabb piaci versenytársát. Zuckerberg, ahelyett, hogy cégneveket kezdett volna sorolni, azt mondta, szerinte három kategóriában is versenyben van a cége, ebből az első a technológiai társaságok köre, ahova az Apple, a Google, az Amazon és a Microsoft is tartozik.

Graham azonban félbeszakította, mert nyilvánvalóan úgy érezte, Zuckerberg megpróbál kibújni a kérdés alól: “Ha nem vagyok megelégedve a Facebookkal, melyik az az egyenértékű szolgáltatás, amelyre feliratkozhatok? A tényleges versenytársai érdekelnek, nem a kategóriák” – mondta.

A Facebook vezér megint elkezdte megkerülni az egyenes választ, és egy felmérés adatait ismertette, amely szerint egy amerikai átlagosan nyolc különböző alkalmazást használ arra, hogy az ismerőseivel kommunikáljon. “Nem gondolja, hogy monopóliuma van?” – tette fel most már nyílegyenesen a kérdést Graham, amire Zuckerberg azt mondta:

Én természetesen nem érzem úgy, hogy az lenne

ami kisebb nevetséget váltott ki a teremben.

Ahogy a Quartz is írja, a törvényhozásnak nem érzések alapján kell eldöntenie, hogy egy cég monopolista vagy sem. Az biztos, hogy a Facebook nagyon erős játékos a digitális reklámpiacon, és nyereségének 98 százalékát innen szerzi. A bevételt tekintve azonban a Google nagyobb szereplő, mert éppen kétszer annyi, évi 35 milliárd dollár bevétele van digitális reklámelhelyezésből, mint a Facebooknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFeleslegesen égetik a retinádba a tévéreklámokatA Facebook és a Google elkezdte felzabálni a reklámügynökségek hagyományos piacát, a reklámok elvándorolnak a tévéről.

Ezen a piacon monopólium aligha van, de duopólium lehet, hiszen a két amerikai társaság a globális (de Kína nélkül számolt) piac 84 százalékét tartja jelenleg a kezében. Az adatok szerint tehát a Facebook nem számít monopóliumnak, ám ennek ellenére is célba veheti a washingtoni törvényhozás. A közösségi médiában ugyanis a Facebook szívbaj nélkül azonnal lemásolja a kisebb versenytársak innovatív fejlesztéseit, vagy egyszerűen felvásárolja őket, mielőtt még szárba szökkenhetnének, amit értékelhetnek versenykorlátozó magatartásnak.

Piac Tech facebook kongresszus Mark Zuckerberg meghallgatás monopólium Olvasson tovább a kategóriában

Piac

Torontáli Zoltán
2018. április 23. 13:30 Állam, Piac

Csak két év múlva kell megadni a nyugaton dolgozó magyar munkásnak a nyugati bért

Kompromisszumos megállapodás született az unión belül kiküldött munkavállalók bérrendezésére.

Jandó Zoltán
2018. április 19. 16:22 Pénz, Piac

Szép lassan kapitulál a CBA-vezér

Most a Sparnak ad át CBA boltokat a magyar lánc alapítója. A példát már csak az üzleti logika alapján is sokan követhetik.

Jandó Zoltán
2018. április 19. 12:59 Piac

Túl drága, ezért nem épül több atomerőmű a világ legnagyobb atomhatalmában

Eddig főleg a zöldek támadták az atomerőműveket, most azonban valaki a szektoron belülről mondta ki, hogy a technológia szerinte halálra van ítélve.

Fontos

Wiedemann Tamás
2018. április 23. 12:03 Állam, Pénz

Az uniós pénzekkel tarthatja sakkban a magyar kormányt az EU

Brüsszel az uniós támogatási rendszer átalakításával növelné befolyását az olyan renitens tagállamokban, mint Magyarország és Lengyelország.

Hajdu Miklós
2018. április 23. 06:55 Állam

Minden egy helyen arról, volt-e csalás a választáson, és miért nyert ennyire a Fidesz

Egy cikkben összegezzük a választásokról szóló adatelemzéseink legfontosabb eredményeit.

Hajdu Miklós
2018. április 22. 15:30 Állam, Élet

Elvégeztük a választási iroda munkáját, közzé tesszük az adatokat

Létrehoztuk GitHub fiókunkat, ahonnan elérhetőek lesznek az adatelemzéseinkhez használt adatbázisok és háttéranyagok.