Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 30. 18:24 Élet, Piac

A magyarok nem tudják eldönteni, hogy a bort vagy a sört szeretik-e jobban

Közel két évtizedes mennyiségi mélypontra zuhant a globális bortermelés 2017-ben. Tavaly világszerte negyedmilliárd hektoliternyi bort állítottak elő, ami majdnem tizedével kevesebb az egy évvel korábbinál, az évtized eddigi legjobb évének számító 2013-astól pedig 40 millió hektoliterrel marad el. Az ezredforduló óta a szektor eddigi leggyengébb éve 2002 volt, de még akkor is több bor készült világszerte, mint 2017-ben – derül ki a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) napokban kiadott jelentéséből.

A visszaesést elsősorban a hagyományosan nagy európai bortermelő országok gyengélkedése okozta. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is közel ötödével csökkent a termelés. Csak ez a három állam 25 millió hektoliterrel kevesebb bort állított elő, mint 2016-ban, ami még kicsit meg is haladja a teljes globális termelés-csökkenést.

 


Miközben a kontinens nyugati fele szenvedett, Kelet-Európában kifejezetten jó év volt a 2017-es. Tavaly ősszel Kiss Eliza a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa egy konferencián még arról beszélt, hogy itthon a 2016-os 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható. Ehhez képest az OIV adatai szerint mennyiségben sikerült javítani az előző évhez képest, nem is keveset, közel 300 ezer hektolitert.

Nem mi voltunk azonban a régióban az egyetlenek, ahol bővült a kibocsátás: Romániában harmadával, Ausztriában negyedével, Moldovában pedig ötödével több bor készült, mint 2016-ban.

 

Miközben a termelés csökkent, a globális fogyasztás, ha kismértékben is, de emelkedett. Ez így volt Magyarországon is, hiszen tavaly 4,5 százalékkal több bort ittunk, mint az azt megelőző évben. Ennél nagyobb növekedés csak négy országban volt.

A 2,4 millió hektoliter egyébként fejenként 24,5 liternyi fogyasztást jelent, ami nemzetközi összevetésben nem alacsony, de nem is kiemelkedő. A legnagyobb borivó portugálok és franciák például több, mint dupla ennyit isznak, de előttünk járnak még a svédek, a belgák és a németek is. Utóbbiak azért jellemzően nem a saját borukat isszák, ahogy a britek és az amerikaiak sem: ezek az országok a világ legnagyobb borimportőrei. A németek például 2,5 milliárd euróért vásárolnak külföldről, az amerikai bevitel pedig értékben ennek is a duplája, igaz mennyiségben kevesebb bort vesznek a határokon túlról, mint Németország.

 

Ha az OIV jelentését összevetjük egy januári tanulmánnyal, akkor arra a régi kérdésre is választ kaphatunk, hogy bor, vagy sörivó nemzet-e a magyar. A válasz az, hogy mindkettő. Vagy inkább egyik sem. Az átlagfogyasztás alapján bor és sör formájában nagyjából ugyanakkor mennyiségű alkoholt viszünk be a szervezetünkbe.

Sörből egyébként évente 67 litert iszunk, ami szintén nem kevés, de más országokkal összevetve nem is kiemelkedő. A cseheknél például több mint kétszer ennyi fogy, de sokkal többet isznak a lengyelek és németek is.

Élet Piac bor borfogyasztás bortermelés sör Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2018. május 24. 17:41 Élet

Nem nagyon tudnak idegen nyelveket a magyar fiatalok, de nem is akarnak

Csak egy uniós országban beszélnek kevésbé idegen nyelveket, mint itthon, de ott már mindenki gyerekkorában megtanul egy világnyelvet.

Jandó Zoltán
2018. május 23. 13:45 Élet, Pénz

Már százmilliókat lehet kaszálni videójátékozással

Az idén már 906 millió dolláros bevételt hozhat az iparág, amely arra épül, hogy tömegek nézik hogyan játszik néhány profi egy számítógépen.

Jandó Zoltán
2018. május 20. 15:42 Élet, Piac

A magyar focistákat nem fenyegeti a migráció

Magyarország teljesen kikerült a futballvilág vérkeringéséből. Kevés légiósunk nem jelentéktelen hányada is viccligákban játszik.

Fontos

Bucsky Péter
2018. május 24. 06:53 Állam

Egyetlen európai ország sem függ annyira az uniós pénzektől, mint Magyarország

Osztrák cégek százszor annyi közbeszerzést nyertek Magyarországon, mint amennyit magyar cégek Ausztriában. Összegeztük az európai közbeszerzési adatokat, tanulságos.

Wiedemann Tamás
2018. május 23. 17:05 Állam, Pénz

Megszorítások jöhetnek, mert a kormány túlköltekezett a választások előtt

Az Európai Bizottságnak nagyon nem tetszik, hogy kétszer annyit költekezett a kormány, mint amit az EU-nak ígért.

Rigó Anita
2018. május 23. 16:35 Állam

Jó nagy pénzosztás volt a központi közigazgatásban a választások előtt

A versenyszektorban viszont kicsit lassult a bérnövekedés.