Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 30. 18:24 Élet, Piac

A magyarok nem tudják eldönteni, hogy a bort vagy a sört szeretik-e jobban

Közel két évtizedes mennyiségi mélypontra zuhant a globális bortermelés 2017-ben. Tavaly világszerte negyedmilliárd hektoliternyi bort állítottak elő, ami majdnem tizedével kevesebb az egy évvel korábbinál, az évtized eddigi legjobb évének számító 2013-astól pedig 40 millió hektoliterrel marad el. Az ezredforduló óta a szektor eddigi leggyengébb éve 2002 volt, de még akkor is több bor készült világszerte, mint 2017-ben – derül ki a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) napokban kiadott jelentéséből.

A visszaesést elsősorban a hagyományosan nagy európai bortermelő országok gyengélkedése okozta. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is közel ötödével csökkent a termelés. Csak ez a három állam 25 millió hektoliterrel kevesebb bort állított elő, mint 2016-ban, ami még kicsit meg is haladja a teljes globális termelés-csökkenést.

 


Miközben a kontinens nyugati fele szenvedett, Kelet-Európában kifejezetten jó év volt a 2017-es. Tavaly ősszel Kiss Eliza a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa egy konferencián még arról beszélt, hogy itthon a 2016-os 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható. Ehhez képest az OIV adatai szerint mennyiségben sikerült javítani az előző évhez képest, nem is keveset, közel 300 ezer hektolitert.

Nem mi voltunk azonban a régióban az egyetlenek, ahol bővült a kibocsátás: Romániában harmadával, Ausztriában negyedével, Moldovában pedig ötödével több bor készült, mint 2016-ban.

 

Miközben a termelés csökkent, a globális fogyasztás, ha kismértékben is, de emelkedett. Ez így volt Magyarországon is, hiszen tavaly 4,5 százalékkal több bort ittunk, mint az azt megelőző évben. Ennél nagyobb növekedés csak négy országban volt.

A 2,4 millió hektoliter egyébként fejenként 24,5 liternyi fogyasztást jelent, ami nemzetközi összevetésben nem alacsony, de nem is kiemelkedő. A legnagyobb borivó portugálok és franciák például több, mint dupla ennyit isznak, de előttünk járnak még a svédek, a belgák és a németek is. Utóbbiak azért jellemzően nem a saját borukat isszák, ahogy a britek és az amerikaiak sem: ezek az országok a világ legnagyobb borimportőrei. A németek például 2,5 milliárd euróért vásárolnak külföldről, az amerikai bevitel pedig értékben ennek is a duplája, igaz mennyiségben kevesebb bort vesznek a határokon túlról, mint Németország.

 

Ha az OIV jelentését összevetjük egy januári tanulmánnyal, akkor arra a régi kérdésre is választ kaphatunk, hogy bor, vagy sörivó nemzet-e a magyar. A válasz az, hogy mindkettő. Vagy inkább egyik sem. Az átlagfogyasztás alapján bor és sör formájában nagyjából ugyanakkor mennyiségű alkoholt viszünk be a szervezetünkbe.

Sörből egyébként évente 67 litert iszunk, ami szintén nem kevés, de más országokkal összevetve nem is kiemelkedő. A cseheknél például több mint kétszer ennyi fogy, de sokkal többet isznak a lengyelek és németek is.

Élet Piac bor borfogyasztás bortermelés sör Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2018. augusztus 14. 14:51 Élet

Jót tesz a gyerekeknek a dugódíj

Stockholmban tisztább lett a levegő, és az asztmás panaszok is visszaszorultak a dugódíj bevezetésével.

Wiedemann Tamás
2018. augusztus 13. 15:43 Állam, Élet

Fax nélkül nem kérdezhet a német kormánytól egy újságíró

Hiába könnyebb a magyar kormánnyal kapcsolatba lépni, mint a némettel, nem szeretnek válaszolni az újságírói kérdésekre.

Torontáli Zoltán
2018. augusztus 13. 13:41 Élet, Világ

A vezető energetikai elemző sem tudott a Balatonra elektromos autóval eljutni Párizsból

Nem létező vagy használhatatlan töltőpontok, drága és kényelmetlen szolgáltatások keresztezték az útját.

Fontos

2018. augusztus 15. 06:52 Állam, Piac

Nyerges Zsolt lett az ország második számú agrárbárója

Miután átvette Simicska Lajos agrárérdekeltségeit, Nyerges Zsolt cégei gazdálkodnak a második legnagyobb területen, csak Csányi Sándor vállalkozásai előzik meg.

Rigó Anita
2018. augusztus 14. 17:07 Állam

A lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-ban

A friss GDP adatok alapján még úgy is jól teljesítünk, hogy lassultunk az előző negyedévhez képest.

Bucsky Péter
2018. augusztus 14. 06:58 Állam

Évi 54 milliárdot keres az állam az M1-es autópályán, mégis majd szétesik

A teherautók használatarányos útdíjából idén már 230 milliárdot is beszedhetnek, míg a személyautók e-matricáiból 70 milliárd forint folyhat be.