Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 5. 13:01 Piac

Csányi Sándor tovább terjeszkedik Csepelen

Eladja részesedését a csepeli kikötőt üzemeltető cégben Waberer György – derül ki a Gazdasági és Versenyhivatal honlapján közzétett összefonódási kérelemből. A dokumentum szerint a BSZL Invest Zrt. még májusban vásárolta meg az MSZ-Invest Zrt-t. Közvetve eddig is ez a két vállalat birtokolta a csepeli kikötőt, illetve az azt üzemeltető társaság 99 százalékát.

Mivel a vevő közvetetten Csányi Sándor cége, a megvásárolt pedig Waberer György érdekeltsége, így most a teljes részvénycsomag az OTP első emberének vállalkozásához kerül. Rajta kívül csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek lesz szerény 1 százalékos részesedése a cégben.

A csepeli kikötő első ránézésre elég jó üzlet. Az ipari park minősítésű, 108 hektáros létesítményt üzemeltető Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL Zrt.) tavaly 2,4 milliárdos árbevételt és közel 800 milliós adózott nyereséget hozott össze. Utóbbi nagy részét, 692 millió forintot ki is fizetett osztalékként.

 

A BSZL Zrt. egyik fő tevékenysége az ingatlan bérbeadás: több mint 80 ezer négyzetméternyi raktárt és 8700 négyzetméternyi irodát adnak ki. A bevétel nagy része valóban ebből jött, tavaly több mint 1,8 milliárd forintot szedtek be így. A maradék, nagyjából 500 milliós forgalom főleg kikötői tevékenységből származott, így például 90 milliót hozott a partfalhasználati díj és közel húszat a hajóállítás. A létesítmény egyébként másfél tucat hajót tud egyszerre fogadni, és a tőszomszédságában található a Mol csepeli bázistelepe, azaz olajszállítmányok fogadására is alkalmas.

A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra, de az MSZ-Invest beszámolója alapján a nagyságrendet meg lehet becsülni. A társaság ugyanis még 2014-ben több másik céget is magába olvasztott, és a BSZL Zrt-ben akkor megszerezett részesedését 2,8 milliárd forintra értékelték. Azóta is ez a pakett volt a legnagyobb érték a vállalatban, amelynek a teljes eszközállománya 2017 végén egy hajszállal haladta meg a 3 milliárd forintot.

Piac Olvasson tovább a kategóriában

Piac

Fabók Bálint
2018. június 23. 13:55 Piac

Ahogy több pénzük lett, rögtön lerohanták a magyarok a gyorséttermeket

Nemrég még nullaszaldó körüliek voltak a nagy gyorsétteremláncok, de tavaly hatalmasat nőtt a bevételük, és több milliárd forint nyereséget termeltek.

Hajdu Miklós
2018. június 22. 15:39 Piac, Világ

Magyarországot is lehúzhatja a nehéz helyzetbe kerülő német feldolgozóipar

Trump külkereskedelmi csatározása nem marad következmények nélkül, a tavaly még egyre javuló helyzetű német feldolgozóipart már le is rántotta.

Torontáli Zoltán
2018. június 22. 14:04 Piac, Világ

Jött egy osztrák ingatlanos és szinte ingyen megszerezte a Kika üzleteket

A bútoráruház-lánc irányítási jogait egy euróért vették meg, az üzleteket a könyv szerinti értéken adták el.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. június 22. 06:52 Állam, Élet

A magánbiztosítói piac lenyúlására készülhet a kormány, hogy egyeseknek rendbe tegye az egészségügyet

Az utóbbi években élénk magánegészségügyi piac alakult ki a biztosítók adómentessége miatt. Ennek most vége, de az állam befurakodhat, és az állampolgárok egy része továbbra is mehet a magánrendelőkbe.

Jandó Zoltán
2018. június 21. 18:59 Állam

Monopolizálódott az állami kommunikáció, 75 milliárd mehet egy emberhez

A három kormányközeli ügynökségből egy maradt. Egyszereplős "piac" jött létre, ahol úgy áraz az egyetlen talpon maradt cég, ahogy csak akar.

Fabók Bálint
2018. június 21. 17:17 Világ

A dollár döntheti meg a legnehezebb választására készülő Erdogan hatalmát

Hiába ért el óriási sikereket a gazdaságban az autoriter hatalmat kiépítő Erdogan, a gazdaság válságjelei miatt pártja elveszítheti parlamenti többségét.