Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 5. 13:01 Piac

Csányi Sándor tovább terjeszkedik Csepelen

Eladja részesedését a csepeli kikötőt üzemeltető cégben Waberer György – derül ki a Gazdasági és Versenyhivatal honlapján közzétett összefonódási kérelemből. A dokumentum szerint a BSZL Invest Zrt. még májusban vásárolta meg az MSZ-Invest Zrt-t. Közvetve eddig is ez a két vállalat birtokolta a csepeli kikötőt, illetve az azt üzemeltető társaság 99 százalékát.

Mivel a vevő közvetetten Csányi Sándor cége, a megvásárolt pedig Waberer György érdekeltsége, így most a teljes részvénycsomag az OTP első emberének vállalkozásához kerül. Rajta kívül csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek lesz szerény 1 százalékos részesedése a cégben.

A csepeli kikötő első ránézésre elég jó üzlet. Az ipari park minősítésű, 108 hektáros létesítményt üzemeltető Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL Zrt.) tavaly 2,4 milliárdos árbevételt és közel 800 milliós adózott nyereséget hozott össze. Utóbbi nagy részét, 692 millió forintot ki is fizetett osztalékként.

 

A BSZL Zrt. egyik fő tevékenysége az ingatlan bérbeadás: több mint 80 ezer négyzetméternyi raktárt és 8700 négyzetméternyi irodát adnak ki. A bevétel nagy része valóban ebből jött, tavaly több mint 1,8 milliárd forintot szedtek be így. A maradék, nagyjából 500 milliós forgalom főleg kikötői tevékenységből származott, így például 90 milliót hozott a partfalhasználati díj és közel húszat a hajóállítás. A létesítmény egyébként másfél tucat hajót tud egyszerre fogadni, és a tőszomszédságában található a Mol csepeli bázistelepe, azaz olajszállítmányok fogadására is alkalmas.

A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra, de az MSZ-Invest beszámolója alapján a nagyságrendet meg lehet becsülni. A társaság ugyanis még 2014-ben több másik céget is magába olvasztott, és a BSZL Zrt-ben akkor megszerezett részesedését 2,8 milliárd forintra értékelték. Azóta is ez a pakett volt a legnagyobb érték a vállalatban, amelynek a teljes eszközállománya 2017 végén egy hajszállal haladta meg a 3 milliárd forintot.

Piac Olvasson tovább a kategóriában

Piac

Hajdu Miklós
2018. augusztus 17. 17:47 Piac

A könnyes szemű Musk elveit feladva állt le üzletelni az olajhatalmakkal

Musk beteljesítheti saját rémálmát, úgy néz ki, hogy Szaúd-Arábia befolyást szerez a Teslában.

Kasnyik Márton
2018. augusztus 17. 14:51 Pénz, Piac

Trump egy Twitter-üzenetben felvetette, hogy a feje tetejére állítaná a nagyvállalatok és befektetők életét

Ne vesződjenek a cégek a negyedéves jelentéssel, az elnök szerint elég lesz félévente látni a számokat.

Hajdu Miklós
2018. augusztus 16. 10:46 Piac

A hőhullám miatt felpörögtek a füstokádó erőművek, ami tovább ront a helyzeten

Hiába épül a sok szélerőmű, ha a klímaváltozás miatt egyre kevésbé fúj a szél.

Fontos

2018. augusztus 16. 12:36 Világ

Trump kivásárolná Orbánt az orosz kapcsolatból

Az amerikai nagykövet szerint Magyarországnak Oroszországgal és Kínával szemben a NATO-t érdemes választania, mert az USA sokkal többet tud kínálni.

Torontáli Zoltán
2018. augusztus 16. 06:51 Piac

Ilyen is van Magyarországon: évi 26 százalékkal nő és 10 százalék profitot hoz

Megnéztük a hazai magánegészségügyi szolgáltatók krémjének számait, vagyis egy óriási üzleti jéghegy csúcsát.

2018. augusztus 15. 06:52 Állam, Piac

Nyerges Zsolt lett az ország második számú agrárbárója

Miután átvette Simicska Lajos agrárérdekeltségeit, Nyerges Zsolt cégei gazdálkodnak a második legnagyobb területen, csak Csányi Sándor vállalkozásai előzik meg.