Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 18. 06:51 Pénz, Piac

A korábban lesajnált házakkal is megbarátkoznak a magyarok, ha sürget az idő

Csúcson a hazai építőipar, az ágazat olyan szinten túlterhelt, hogy rengeteg építkezés csúszik, vagy meg sem valósul. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az építőipar termelés volumene 15,1 százalékkal nőtt májusban a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A Takarékbank elemzése eközben arra hívja fel a figyelmet, hogy óriási kapacitáshiány jellemzi az ágazatot. Budapesten például az első negyedévben hat irodaházat terveztek átadni, de ebből csak kettő teljesült.

Idén piaci becslések szerint ideális esetben 25 ezer új lakást adhatnak át, de a kereslet alapján legalább 40 ezret kellene építeni. A Világgazdaság szerint a keresletet az is pörgeti, hogy 2020. január 1-jétől véget ér a lakásáfa-kedvezmény, és a jelenlegi 5-ről ismét 27 százalékra nő az új lakások áfakulcsa.

 

A legnagyobb gond a szakképzett munkaerő hiánya, annak ellenére, hogy az építőiparban foglalkoztatottak létszáma történelmi csúcson áll. Ennek a bővülésnek jelentős részét ugyanis képzetlen munkaerő adja, ami tovább nehezíti a megbízások teljesítését.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzért nincs elég pincér és építőipari munkás, mert kivándoroltakA vendéglátósok nettó négy százaléka ment ki dolgozni évente 2011 és 2016 között, és az a baj, hogy nem is nagyon jöttek vissza.

 

Az építkezésekkel kapcsolatban egyre több horror történetet lehet hallani. Alig találni kivitelezőt, sok a kókler, és folyamatosan csúsznak az átadások. Ilyen körülmények között logikus döntés lehet a könnyűszerkezetű vagy készházak építtetése.

Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke szerint egyre többen döntenek úgy, hogy könnyűszerkezetes házat építenek. Igaz, a közhiedelemmel ellentéteben ez nem – vagy legalábbis nem számottevően – olcsóbb.

A ház falazata ugyanis az épület árának csupán 10 százalékát képviseli, vagyis az eltérő szerkezet nem befolyásolja döntő módon a költségeket. Ugyanannyiba kerül a tető, az ablakok, a víz-, gáz-, és fűtésszerelvények, valamint a burkolólapok.

Forintosítható előnyt a - vékonyabb falaknak köszönhető - nagyobb hasznos alapterület, valamint a modernebb energiaellátás jelenthet.

Magyarországon sokan még mindig ferde szemmel tekintenek a könnyűszerkezetes házakra. Kárpáti szerint ezt a negatív sztereotípiát erősítik azok az esetek, amikor kóklerek rosszul építettek meg egy-egy házat. És bár ilyen példa akad a téglaházak között is, a könnyűszerkezetes épületek esetében jobban rögzül. A családi házak esetében lassan nő a könnyűszerkezetesek részaránya, az elmúlt bő tíz év 12 százalékos szintjéről 15 százalékra.

A legnagyobb előítélet a másodpiaci forgalmat érinti. Nehéz egy használt könnyűszerkezetes házat értékesíteni. Az Ingatlan.com adatai szerint több mint 83 ezer házat árulnak jelenleg, de ebből csak 254 könnyűszerkezetes van. Balogh László, a portál szakértője szerint azonban nincs aggodalomra ok. „Tíz évvel ezelőtt a panellakások is szitokszónak minősültek, most azonban rengetegen keresnek ilyen típusú lakást” – von párhuzamot. Balogh szerint 10-15 éven belül trendforduló lehet a készházak piacán is, bár a vásárlást sok egyéb tényező is befolyásolja, például a telek elhelyezkedése.

Nyugat-Európa sok országában nem tesznek különbséget a hirdetésekben a ház technológiája között, viszont mindegyikben szerepel az a betű, amely a ház energetikai besorolását mutatja. Magyarországon viszont az egyik legfontosabb információ éppen az épület falazata.

Vida Zoltán, a Jövő-Háza Bt. ügyvezetője azt mondta a G7-nek, hogy 2020 júliusáig vannak előrendeléseik. Annak ellenére nagy az érdeklődés, hogy másfél év múlva ismét 27 százalékos lesz az áfa kulcsa. Vida szerint egyre többen döntenek úgy, hogy több éve vagy évtizede piacon lévő cégeket bíznak meg könnyűszerkezetes épület kivitelezésével.

 

Pénz Piac építőipar Kárpáti József könnyű szerkezetű házak Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2018. augusztus 17. 14:51 Pénz, Piac

Trump egy Twitter-üzenetben felvetette, hogy a feje tetejére állítaná a nagyvállalatok és befektetők életét

Ne vesződjenek a cégek a negyedéves jelentéssel, az elnök szerint elég lesz félévente látni a számokat.

Wiedemann Tamás
2018. augusztus 15. 17:58 Élet, Pénz

Beperelték a Ryanairt a sztrájk miatt törölt járatok utasai

A magyar utasokat is érintheti a Ryanair ellen indult németországi per, amelynek tétje, hogy kell-e kártérítést fizetni előre bejelentett sztrájk esetén.

Wiedemann Tamás
2018. augusztus 15. 14:52 Pénz, Piac

Előzik a Teslát az autógyártás nagyágyúi Európában

Komoly versenytársakat kapott a Tesla az elmúlt években, és ez az amerikai elektromos autógyártó eladási statisztikáin is meglátszik.

Fontos

2018. augusztus 16. 12:36 Világ

Trump kivásárolná Orbánt az orosz kapcsolatból

Az amerikai nagykövet szerint Magyarországnak Oroszországgal és Kínával szemben a NATO-t érdemes választania, mert az USA sokkal többet tud kínálni.

Torontáli Zoltán
2018. augusztus 16. 06:51 Piac

Ilyen is van Magyarországon: évi 26 százalékkal nő és 10 százalék profitot hoz

Megnéztük a hazai magánegészségügyi szolgáltatók krémjének számait, vagyis egy óriási üzleti jéghegy csúcsát.

2018. augusztus 15. 06:52 Állam, Piac

Nyerges Zsolt lett az ország második számú agrárbárója

Miután átvette Simicska Lajos agrárérdekeltségeit, Nyerges Zsolt cégei gazdálkodnak a második legnagyobb területen, csak Csányi Sándor vállalkozásai előzik meg.