Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 20. 10:22 Világ

Kína nagyratörő tervvel venné fel a harcot a klímaváltozással

Kína kedden jelentette be, hogy létrehozza a világ legnagyobb kibocsátáskereskedő rendszerét, ezáltal hatékonyabban küzdjön a klímaváltozás ellen. Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, több szenet éget el, mint a világ többi része összesen. A klímaváltozásért felelős szennyzőanyagok negyede Kínából származik, annyi, mint Észak-Amerikából és Európából összesen.

A régóta várt bejelentés alapján Kína egy hatalmas piacot hoz létre, amelyen a szennyező vállalatok egymással kereskedhetnek a károsanyag-kibocsátások mennyiségével. A rendszer lényege, hogy ha egy vállalat több károsanyagot bocsát ki, mint amennyit az állam meghatároz számára, akkor vásárolhat magának többletkapacitást egy olyan vállalattól, amelynek fölösleges kapacitása marad.

A rendszert egyelőre a kínai állam tulajdonában lévő energiaszektort érinti, amely a fosszilis fűtőanyagokból származó összes szennyezés közel feléért felelős. Ha az elképzelések szerint működik majd a modell, akkor a többi iparágban is bevezetik. A környezetbarát működésre ösztönző rendszer részletei egyelőre nem ismertek, így az sem, hogy mikor lépne életbe.

A kínai vezetéssel szemben egyre nagyobb volt a nyomás mind belföldön, mind külföldön, hogy lépjen fel hatékonyabban a légszennyezés ellen. A New York Times szerint a kínai közvélemény egyre inkább aggódik a városi szmog, a vízminőség és a talajszennyezettség miatt. Ráadásul a jövőben várhatóan tovább növekszik majd a légszennyezettség a rohamosan növekvő autópark és az egyre inkább iparosodó mezőgazdaság miatt.

A program sikere azonban erősen kérdéses, legalábbis a hasonló kísérletek korábban rendre kudarcot vallottak. Európában és önkormányzati szinten Kínában is megpróbálkoztak már a modellel, de a hatóságok túl enyhén szabták meg a szennyező vállalatok számára a határértékeket, így azok nem váltak érdekeltté abban, hogy csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

Világ Kína klímaváltozás környezetszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2018. július 16. 17:42 Világ

Három magyarországnyi GDP-t zúzhat le a világgazdaságból a vámháború

Az USA-ra üthet vissza a vámháború az IMF szerint.

2018. július 16. 16:19 Pénz, Világ

A mostani a valaha volt legnagyobb pénzügyi buborék egy veterán amerikai politikus szerint

Ha az ember ránéz az amerikai tőzsdeindexekre, látszólag minden a legnagyobb rendben van. Az S&P 500 visszatért a márciusi magasságokba, a Dow Jones-nak sikerült pozitív tartományba lendülnie az év elejéhez képest, az elsősorban technológiai cégeket tömörítő Nasdaq pedig rendre új csúcsokat hódít meg az utóbbi hetekben.

Torontáli Zoltán
2018. július 16. 13:37 Élet, Világ

Megveszed az 1 dolláros könyvet és eladod 2600-ért

Az Amazonon ezt is lehet, mert az algoritmus nem mindig szűri ki, de még az sem biztos, hogy átverés.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. július 14. 16:35 Élet, Tech

Kifejlesztették a színes röntgent, és az első felvétel lélegzetelállító

Tökéletes példa arra, hogy az alapkutatás néha villámgyorsan tud hétköznapi hasznot hozni.

2018. július 13. 13:46 Piac, Világ

A kereskedelmi háború csak tünete a nagy amerikai-kínai versenyfutásnak

A két ország a világ vezető szerepéért versenyez. Ilyenkor nem csoda, ha kitörnek a gazdasági konfliktusok.

Wiedemann Tamás
2018. július 12. 06:53 Állam, Pénz

Hiába csökkenti a kormány a nyugdíjas munkavállalók adóját, kevesen fognak dolgozni

Nem a most nyugdíjba vonulók aktivizálása fogja megoldani a szűkös munkaerő-helyzetet. Alig néhány ezer ember vállalhat majd munkát a nyugdíj mellett.