Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 28. 07:25 Világ

450 tonna fűvel nem tudnak mit kezdeni Oregonban

Elképesztő mennyiségű fűtől roskadoznak a raktárak az USA egyik északnyugati államában, Oregonban. A hivatalos nyilvántartások szerint több mint 450 tonna (talán jobban felfogható úgy, hogy 450 millió gramm) marihuána hever feleslegesen, amitől a termesztők nem tudnak megszabadulni, írja a Guardian. Oregonban 2016 óta legális a fűbiznisz, és még nem nagyon találta meg az egyensúlyt a piac.

Ez a mennyiség kis híján a háromszorosa a tavalyi összes értékesítésnek. A túlkínálat miatt az árak akkorát estek, hogy egyes portlandi patikákban már grammonként 4 dollárért (ezer forintért) árulják a gyógyászati célra is alkalmazható szert. Ez kevesebb, mint a fele a denveri vagy a seattle-i árnak, pedig ezek is olyan államokban vannak, ahol legális a fű.

A marihuána szabályozásáért felelős amerikai hatóság 2016-ban adta ki az első termesztői jogosítványokat. Ekkor arra számítottak, hogy néhány év alatt 800-1200 vállalkozás szerezheti meg az engedélyt. Ám azóta több mint 1800 marihuánához köthető vállalkozásnak adtak ki engedélyt, amelyek közül közel ezer termesztő. Ám ezen túl is további ezer ültetvényhez kértek még engedélyt, amiket idén jóvá is hagyhatnak.

Az Oregoni Kannabisz Egyesület vezetője szerint egy vadi új piacról van szó, aminek időt kell adni, hogy kialakuljon rajta az egyensúly.

A legalizálást követő első évben a kedvezőtlen időjárás tönkretette a nagyrészt a szabad ég alatt lévő ültetvényeket, ám mivel a kereslet nagy maradt, rögtön több száz új marihuánafarm kapott engedélyt. Most viszont, hogy kedvezően alakult az időjárás, hirtelen annyi fű termett Oregonban, hogy már nem tudnak vele mit kezdeni a termesztők. Ugyan a marihuána több hónapig eláll a polcon, egy idő után kiszárad, így sürgős a dolog.

A farmerek a kannabisz olajat készítő vállalkozásoknak próbálják elsózni nyomott áron a felesleges termést, ám ezzel sem járnak túl jól. Az elkészült olajat ugyanis nem vásárolhatják vissza a törvények szerint.

A szövetségi szintű törvények még mindig tiltják a fűkereskedelmet és -termesztést, ezért az oregoni farmerek legálisan nem tudják a felesleget az állam határain kívül értékesíteni.

És hogy mi lesz ezzel a 450 tonnányi felesleges spanglival? Valószínűleg alvós fű lesz belőle. Idővel ugyanis a kannabiszvirágban lévő kémiai összetevők egy része, amelyek a kábítószeres élményt okozzák, más összetevőkké bomlanak le, amelyektől inkább csak álmosak leszünk.

Világ Marihuána usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Rigó Anita
2018. július 19. 16:40 Világ

Most nagyon fájhat Kínának Trump vámháborúja, de hosszú távon profitálhat belőle

A kínai gazdaság alapból is sok gazdasági kihívással szembesül, erre jött a vámháború. Elsőre az USA lehet felül, de a támadás csak löketet adhat a kínai reformoknak.

2018. július 19. 15:39 Pénz, Világ

Az Uber miatt már nem futja Ferrarikra a taxikirálynak

Evgeny Freidman volt a legmenőbb taxis vállalkozó Amerikában, de jött az Uber, és már a Ferrarijai bérleti díját sem tudja fizetni.

Kasnyik Márton
2018. július 19. 14:18 Világ

Hajmeresztő alkut köthetett Trump Putyinnal

Putyin koholt vádakkal akarja elérni, hogy kiadjanak néhány számára kellemetlen amerikait Oroszországnak. Trump pedig azt fontolgatja, hogy eleget tegyen a kérésnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. július 20. 16:07 Pénz

Megveszi a MOM Parkot az OTP

Tízmilliárdos nagyságrendű ügyletről lehet szó, miközben az ingatlanalapok vagyona már ezer milliárdos nagyságrendű.

Fabók Bálint
2018. július 20. 06:45 Állam, Élet

Tovább ömlöttek az állami százmilliók a százezres nézőszámokat blöffölő kamuszínházakhoz

Újonnan alapított, egymással szoros kapcsolatban álló színházak tavaly közel kétmilliárd forint tao-támogatást kaptak, pedig tevékenységük észrevehetetlen.

Bucsky Péter
2018. július 19. 07:21 Állam

Milliárdos károkat okozhatott a Red Bull Air Race a budapestieknek

Sehol máshol nem ad milliárdokat az állam önként az őrült zajterhelést okozó rendezvénynek, ami egy hazai sikermárka külföldi konkurensét reklámozza. A hasznot, amit ez Budapestnek hoz, nagyítóval kell keresni.