Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 21. 11:17 Világ

Szellemmunkások árasztják el az Öböl-országok jól fizető állásait

Tavaly új beléptetési rendszert vezettek be Kuvaitban az állami alkalmazottaknak. Azóta minden reggel ujjlenyomattal kell igazolniuk, hogy munkába állnak. A rendszer felállítása után mintegy ötezer ember mondott fel. A kuvaiti pénzügyminisztérium szerint többségük sosem jelent meg a munkahelyén, lényegében fiktíven dolgozott, és épp az ő kiszűrésükre hozták létre a rendszert.

A kis olajországban a foglalkoztatottak mintegy 70 százaléka az állami szektorban dolgozik, és hiába származik rengeteg pénze az államnak az olajvagyonból, bevételének több mint felét fizetésekre költi.

A hatalmas olajvagyonnak köszönhetően a környékbeli olajállamokban jellemzően az állam a legnagyobb foglalkoztató, a szellemmunkások problémája pedig minden országban jelen van. A kuvaiti pénzügyminisztériumban például 1987-ben 700-an dolgoztak, ma viszont már 3500-an, miközben a minisztérium saját bevallása szerint még tíz százalékkal sem lett több munkájuk azóta. A korábbihoz képest alacsonyabb olajárak miatt viszont az államok egyre inkább igyekeznek tenni a jelenség ellen.

A Dubajt vezető Mohamed bin Rásid Al-Maktúm sejk két éve meglepetéslátogatásokat tett kormányhivataloknál, majd a Twitterre tett fel videókat arról, hogy az üres székeket nézegeti.

A Bloombergnek egy szaúd-arábiai minisztérium alkalmazottja mesélte, hogy a főnöke évek óta csak három napot jár be dolgozni, hiába van teljes állásban. Amikor egy miniszter meglátogatta a részlegüket, több olyan ember is megjelent a munkahelyén, akiket korábban sosem látott. Ekkor jött rá arra, hogy papíron évek óta jóval több kollégája van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állások jelentős része tökéletesen értelmetlenHa hirtelen eltűnne pár szakma, senki sem venné észre a változást.

Szaúd-Arábiában a foglalkoztatottak kétharmada közalkalmazott, és ez különösen nagy problémát jelent. Míg Katarban és Kuvaitban jóval kevesebben élnek – és nagyobb az egy lakosra jutó olajbevétel -, Szaúd-Arábiában a lakosság 70 százaléka 30 év alatti, és 2022-ig 1,2 millió ember fog munkába állni, pedig az állami kiadások közel fele már most is fizetésekre megy el.

A Bloomberg szerint a térségben a fiatalok többsége a sokkal kényelmesebbnek tűnő állami szférában tervez dolgozni. A fizetések magasabbak, több munkaszüneti nap van, kevesebbet kell dolgozni, és több a bónusz. A magánszektorban pedig egyre inkább bevándorlók helyezkednek el, bár őket próbálja kiszorítani a szaúdi állam, és arra kényszerítik a magáncégeket, hogy a helyi munkaerőt részesítsék előnyben.

Világ Kuvait Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Rigó Anita
2018. július 19. 16:40 Világ

Most nagyon fájhat Kínának Trump vámháborúja, de hosszú távon profitálhat belőle

A kínai gazdaság alapból is sok gazdasági kihívással szembesül, erre jött a vámháború. Elsőre az USA lehet felül, de a támadás csak löketet adhat a kínai reformoknak.

2018. július 19. 15:39 Pénz, Világ

Az Uber miatt már nem futja Ferrarikra a taxikirálynak

Evgeny Freidman volt a legmenőbb taxis vállalkozó Amerikában, de jött az Uber, és már a Ferrarijai bérleti díját sem tudja fizetni.

Kasnyik Márton
2018. július 19. 14:18 Világ

Hajmeresztő alkut köthetett Trump Putyinnal

Putyin koholt vádakkal akarja elérni, hogy kiadjanak néhány számára kellemetlen amerikait Oroszországnak. Trump pedig azt fontolgatja, hogy eleget tegyen a kérésnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. július 20. 16:07 Pénz

Megveszi a MOM Parkot az OTP

Tízmilliárdos nagyságrendű ügyletről lehet szó, miközben az ingatlanalapok vagyona már ezer milliárdos nagyságrendű.

Fabók Bálint
2018. július 20. 06:45 Állam, Élet

Tovább ömlöttek az állami százmilliók a százezres nézőszámokat blöffölő kamuszínházakhoz

Újonnan alapított, egymással szoros kapcsolatban álló színházak tavaly közel kétmilliárd forint tao-támogatást kaptak, pedig tevékenységük észrevehetetlen.

Bucsky Péter
2018. július 19. 07:21 Állam

Milliárdos károkat okozhatott a Red Bull Air Race a budapestieknek

Sehol máshol nem ad milliárdokat az állam önként az őrült zajterhelést okozó rendezvénynek, ami egy hazai sikermárka külföldi konkurensét reklámozza. A hasznot, amit ez Budapestnek hoz, nagyítóval kell keresni.