Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 26. 18:27 Világ

Bérbarátnőkért versengenek a kínai fiatalok, hogy ne égjenek le a szüleik előtt

A kínai egykepolitika, amely 1979 2015 között volt hatályban, egyre jelentősebb társadalmi feszültséget okoz Kínában. A tiltott terhességmegszakítások, a gyermekgyilkosságok és az elhibázott szabályozás miatt száz újszülött kislányra 117 fiú jutott, mivel a többség a fiúgyerekeket preferálta. Ennek az lett a következménye, hogy ma a 24 és 40 évesek között 30 millióval több férfi van, mint nő, és ez feloldhatatlan társadalmi frusztrációhoz vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína végre felhagy az állami születéskorlátozással, de így is baj lesz30 millió nő hiányzik az országból, és még több munkás a gyárakból. Későn eszmélt a pártvezetés, legalább két évtized, amíg enyhül a probléma.

Látványosan tetten érhető ez a legnagyobb kínai ünnep idején, holdújévkor is, amikor a nagycsaládok összegyűlnek, és egy közös vacsorával búcsúztatják az óévet. Az egyedülállóknak azonban több kellemetlenséget is okozhat egy ilyen hazalátogatás, mert a szülők gyakran nyomasztják őket a házasság fontosságáról szóló kioktatásokkal.

A jelenség annyira általános, hogy mostanra teljes iparág települt rá: különböző társkeresőkön barátot/barátnőt lehet bérelni arra a néhány napra, amíg az ember a szüleinél tartózkodik. Egy jó megjelenésű, tanult bérbarát vagy bérbarátnő díja egy napra 3 és 10 ezer jüan (130 és 420 ezer forint) között mozog. Az egyik legismertebb ilyen alkalmazásnak, a Hire Me Plz-nek 700 ezer felhasználója van.

A Reuters egy frissen végzett női jogászon keresztül mutatja be ezt a világot, aki azért regisztrált egy bérbarátnő-keresőn, mert kíváncsi volt egy ilyen családi látogatásra. A bloggerkedéssel is foglalkozó Juking nem kért pénzt a szolgáltatásáért, csak az útiköltséget fizettette ki. Juking összesen 700 megkeresést kapott, végül egy harmincas éveiben járó rendszergazdát választott.

A felek írásban rögzítették, hogy nincs csókolózás, nem alszanak együtt és nem isznak alkoholt, de a nő vállalta, hogy segít a házimunkában. “Közeleg a holdújév, és a szüleim mindig azzal nyomasztanak, hogy találjak egy barátnőt” – monda a kiválasztott fiú az utazás előtt, aki abban reménykedett, hogy a barátnő-hamisítvánnyal leszereli őket, mert a szülei környezetében a házasságról szól minden.

Pekingből kétezer kilométert utazva jutottak el a férfi falujába. A látogatás jól sült el, de Jukingban mégis a bűntudat érzése volt a legerősebb az utazás után. Hazaérkezése után egy blogposztban vallott erről, és utólag a férfi szülei előtt is felfedték magukat. Bár a szülők nem haragudtak rájuk, a fiú anyja a látványos szemléltetés ellenére is ugyanúgy sürgeti a fiát, hogy találjon magának párt.

Világ barát barátnő egykepolitika házasság Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Rigó Anita
2018. július 19. 16:40 Világ

Most nagyon fájhat Kínának Trump vámháborúja, de hosszú távon profitálhat belőle

A kínai gazdaság alapból is sok gazdasági kihívással szembesül, erre jött a vámháború. Elsőre az USA lehet felül, de a támadás csak löketet adhat a kínai reformoknak.

2018. július 19. 15:39 Pénz, Világ

Az Uber miatt már nem futja Ferrarikra a taxikirálynak

Evgeny Freidman volt a legmenőbb taxis vállalkozó Amerikában, de jött az Uber, és már a Ferrarijai bérleti díját sem tudja fizetni.

Kasnyik Márton
2018. július 19. 14:18 Világ

Hajmeresztő alkut köthetett Trump Putyinnal

Putyin koholt vádakkal akarja elérni, hogy kiadjanak néhány számára kellemetlen amerikait Oroszországnak. Trump pedig azt fontolgatja, hogy eleget tegyen a kérésnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. július 20. 16:07 Pénz

Megveszi a MOM Parkot az OTP

Tízmilliárdos nagyságrendű ügyletről lehet szó, miközben az ingatlanalapok vagyona már ezer milliárdos nagyságrendű.

Fabók Bálint
2018. július 20. 06:45 Állam, Élet

Tovább ömlöttek az állami százmilliók a százezres nézőszámokat blöffölő kamuszínházakhoz

Újonnan alapított, egymással szoros kapcsolatban álló színházak tavaly közel kétmilliárd forint tao-támogatást kaptak, pedig tevékenységük észrevehetetlen.

Bucsky Péter
2018. július 19. 07:21 Állam

Milliárdos károkat okozhatott a Red Bull Air Race a budapestieknek

Sehol máshol nem ad milliárdokat az állam önként az őrült zajterhelést okozó rendezvénynek, ami egy hazai sikermárka külföldi konkurensét reklámozza. A hasznot, amit ez Budapestnek hoz, nagyítóval kell keresni.