Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 28. 12:22 Tech, Világ

Beszállnál egy ballonba, hogy 30 kilométeres magasságból megnézd a Földet?

A kereskedelmi alapú űrutazás megvalósításán ma már elég sok vállalkozás dolgozik, ám úgy még valószínűleg senki sem gondolt a lehetőségre, mint a World View. A Bloomberg azt írja, hogy ez az amerikai társaság nem zajos rakétával, hanem csendes ballonnal vinné fel az utasait, és bár csak az űr szélére érne ki velük, az utazás lényege pont az lenne, hogy a résztvevők úgy gyönyörködhessenek a Föld látványában, mint az űrhajósok.

A World View az elmúlt pár évben elég jó eredményeket ért el a speciális ballonok építésében, de talán még fontosabb, hogy megbízható technológiát sikerült fejlesztenie a magas légrétegekben való irányításhoz is.

A cég többnyire amerikai állami megrendeléseket kap, például amikor arra van szükség, hogy egy ballont felküldjenek egy adott területre, és bizonyos hosszabb ideig ott tartva onnan figyelhessék a földi eseményeket. Általában meteorológiai, kutatási céljai vannak az ilyen projekteknek, de akadnak már a szolgáltatásnak magáncég megrendelői is.

Az egyik jó példa a KFC gyorskiszolgáló étteremlánc volt, amely nagy reklámzajt csapva csirkés szendvicseket küldött fel a sztratoszférába. A cég vezetői azonban a Bloombergnek arról számoltak be, hogy elég sok komoly érdeklődő megkeresését is fogadják, a hajózó társaságoknak például nagyon jól jönne, ha bizonyos veszélyes tengeri helyeken egy állandóan fent lévő ballonon keresztül figyelhetnék a modern-kori kalózok elhelyezkedését.

Az alkalmazott ballontechnika érthető módon üzleti titok, de annyit lehet tudni, hogy a szerkezetek héliummal működnek, és a magasban levegő hozzáadásával vagy elvételével mozognak (miközben a hélium mennyisége állandó marad), de persze a földről irányítják őket.

Míg korábban azt gondolták, hogy 20-30 kilométeres magasságban egy ballont a folyamatos és erős szél miatt nem lehet jól kormányozni, a World View addig fejlesztette a technológiáját, hogy képes lett olyan csendesebb zugokat találni, ahol időlegesen meghúzhatja magát. Ennek következtében pedig viszonylag kis területen képes maradni, illetve szükség esetén felszállni vagy leereszkedni.

Az egyik legfontosabb eredmény, hogy a ballonok ma már viszonylag nagy pontossággal hozhatók vissza a Földre – ez volt ugyanis a másik legnagyobb gát az eddigi fejlesztéseknél. Igaz, az érkezési területet még ma is csak nagyjából tudják belőni. Egyszer előfordult, hogy egy helyi lakos a földre visszatért ballont begyűjtötte, és tetemes összeget akart kicsikarni érte, azzal érvelve, hogy agyonütötte a kutyáját, de egyrészt a fedélzeti kamerák képéből kiderült, hogy erről szó sem lehetett, másrészt azóta sokat javult a leszállás pontossága.

A tervek szerint a cég épít egy olyan ballont, amelyhez egy kis kabint csatolnak, bárral és mellékhelyiséggel, az utasok pedig szép csendben és egyenletesen emelkedve juthatnának fel 30 kilométeres magasságra. Ez az a pont, ahonnan már úgy lehet nézni a Földet, mint ahogy a bolygó körül keringő űrhajósok látják. Két óra kellemes nézelődés után a ballont az irányítható ejtőernyőkkel hoznák vissza a földre, és mindezért 75 ezer dollárt kellene fizetniük az utasoknak.

Tech Világ ballon sztratoszféra űrutazás World View Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2018. augusztus 15. 13:53 Tech

Ellenőrizd a géped, mert újabb biztonsági rést találtak az Intel processzoraiban

A 2015 után gyártott processzorok szinte mind érintettek, érdemes letölteni a javítócsomagot.

Hajdu Miklós
2018. augusztus 11. 12:20 Tech

Eltüntet egy gyakori kifogást életünkből a Google

Vége a hazudozásnak a lemerült akkuról a Google Maps-nek köszönhetően.

Hajdu Miklós
2018. augusztus 10. 13:13 Tech

Újabb jelét adta az Apple, hogy beszállhat az autóiparba

Komoly autóipari szakembereket csábít magához az Apple, még a végén autó is készülhet az iPhone gyártójánál.

Fontos

2018. augusztus 16. 12:36 Világ

Trump kivásárolná Orbánt az orosz kapcsolatból

Az amerikai nagykövet szerint Magyarországnak Oroszországgal és Kínával szemben a NATO-t érdemes választania, mert az USA sokkal többet tud kínálni.

Torontáli Zoltán
2018. augusztus 16. 06:51 Piac

Ilyen is van Magyarországon: évi 26 százalékkal nő és 10 százalék profitot hoz

Megnéztük a hazai magánegészségügyi szolgáltatók krémjének számait, vagyis egy óriási üzleti jéghegy csúcsát.

2018. augusztus 15. 06:52 Állam, Piac

Nyerges Zsolt lett az ország második számú agrárbárója

Miután átvette Simicska Lajos agrárérdekeltségeit, Nyerges Zsolt cégei gazdálkodnak a második legnagyobb területen, csak Csányi Sándor vállalkozásai előzik meg.